Téli gumi Ausztria: megfelelő abroncs vagy hólánc nélkül büntethetnek a hatóságok

Tééli útviszonyok között kötelező a téli gumi használata

 

 

A személyautókra (személykocsik, személykocsik utánfutóval, furgonok 3,5 tonnáig  azaz B kategóriás jogosítvánnyal vezethető jármûvek) az alábbi szabály vonatkozik: 

 

November 1-tól téli  útviszonyok közepette kötelező a téli gumi használata a személygépkocsik mind a négy kerekén: az előírások alapján csak ilyen abronccsal lehet közlekedni, ha az út havas, jeges, latyakos. Hogy mi számít téli útviszonyoknak, arra az ÖAMTC az alábbi példát hozza: például az útra ráfagy a lehullott eső, azonnal kötelező a téli gumi használata.

Alternatívaként amennyiben az útpályát egybefüggően borítja jég vagy hó, akkor a nyári, vagy 4 évszakos gumival közlekedő kocsikon a két hajtott kerékre felszerelt hólánc is kiválthatja a téli gumit. Aki nyári gumival indul hosszabb útra az említett időszakban, készüljön arra, hogy a rendőrség ellenőrizheti a hólánc meglétét, vagyis mindenképpen vigyünk magunkkal ilyen eszközt. A legalább 4 milliméter profilmélységû, M+S, M.S, M&S jelzésû abroncs számít szabályos téli guminak, ezeket fogadják el a hatóságok.  A 4 évszakos gumiknál ugyanez a profilmélység kötelező.

 

Utánfutók

 

Kifejezetten nem tiltják a rendelkezések, hogy a téli gumival felszerelt kocsi nyári gumival közlekedő utánfutót húzzon. Az ÖAMTC azt ajánlja azonban, hogy a vontatmányra is tegyünk téli, vagy 4 évszakos abrocsokat. 

 

Büntetési tételek

A büntetési tételek 60 eurónál kezdődnek (ha valakinek nincsen téli gumija rossz útviszonyok közepette), amennyiben valaki nyári gumival a többi közlekedőt is veszélyezteti (balesetet okoz), úgy 5000 eurós (átszámolva 1,5 millió forint) bírság is kiszabható – azaz nem érdemes kockáztatni.

Ha valakinek se téli gumija, se hólánca nincsen, akkor a rendőrség szó szerint kivonhatja a forgalomból a jármûvet, azaz nem engedik tovább haladni.

Ha valaki téli útviszonyok között okoz balesetet nyári gumival, neki kell bizonyítania, hogy a baleset akkor is bekövetkezett volna, ha téli felszerelést használ – ha nem tudja megtenni, akkor részben felelősséget kell vállalnia a balesetért.

 

Teherautó, buszok

 

Ezeknél a jármûveknél nem időjárásfüggő a téli felszerelés használata az adott időszakban, hanem kötelezőek az előírások, akkor is, ha éppen jó az idő. 

Az autóbuszokra és 3,5 tonna feletti jármûvekre vonatkozó szabályozás: legalább egyik hajtott tengelyen túli guminak (M+S, M.S, M&S jelû)  kell lennie a téli időszakban, illetve hólánccal is kell rendelkezniük a buszonak és a teheruatóknak. Téli abroncs helyett megengedett a speciális vagy vegyes használatú (terep- illetve országúti viszonyokra használt) abroncs is, az elfogadott jelzések: ET, ML vagy MPT.

 

Az ÖAMTC írása itt érhető el.

 

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük