Terrortámadás a Charlie Hebdo ellen: bekerítette a rendőrség a gyanúsítottakat, túszejtés Párizsban

Egy megemlékező a párizsi Charlie Hebdo címû szatirikus hetilap ellen január 7-én elkövetett merényletben elhunytak emlékére mécsest nyújt a francia nagykövetség épülete előtt Budapesten, a Lendvay utcában 2015. január 8-án. A megemlékezést az Együtt társult ifjúsági szervezete, az Y-GEN szervezte. A felirat jelentése magyarul: Én vagyok Charlie. MTI Fotó: Soós Lajos

Egy megemlékező a párizsi Charlie Hebdo címû szatirikus hetilap ellen január 7-én elkövetett merényletben elhunytak emlékére mécsest nyújt a francia nagykövetség épülete előtt Budapesten, a Lendvay utcában 2015. január 8-án. A megemlékezést az Együtt társult ifjúsági szervezete, az Y-GEN szervezte. A felirat jelentése magyarul: Én vagyok Charlie. MTI Fotó: Soós Lajos

 

Az eddigi történések: 

Szerdán két fegyveres 12 embert – újságírókat, rendőröket – lőtt agyon a párizsi a Charlie Hebdo hetilap szerkesztőségében és környékén. Az elkövetőek ellen – egy testvérpár – rendőrségi hajtóvadászat indult, segítőjük feladta magát, a gyanúsítottak pénteken Dammartin-en-Goele-ban egy nyomdában túszul ejtették egyik dolgozót, a rendőrök bekerítették őket. Csütörtökön egy másik elkövető  tûzpárbajban megölt egy rendőrnőt a főváros déli elővárosában, Montrouge-ban. A csütörtöki támadásban egy utcaseprő életveszélyesen megsebesült. A gyanúsított pénteken legalább öt emberrel elbarikádozta magát a kóserüzletben Párizsi keleti részén. A belügyminisztérium péntek délután közzé is tette a montrouge-i lövöldözéssel és a párizsi túszejtéssel gyanúsított férfi, a 32 éves, fekete bőrû Amedy Coulibaly és egy nő, a 26 éves Hayat Boumeddiene, Coulibaly volt barátnőjének fotóját, akiket nagy erőkkel keresnek. Mindketten fel vannak fegyverezve és nagyon veszélyesek a felhívás szerint. 

Pénteken este fél hat körül Coulibalyt lelőtték a rendőrségi egységek. A francia különleges egységek tagjai közül többen is megsebesültek a csütörtöki franciaországi túszszabadítási akciók során – írja a Le Figaro címû napilap honlapján. A beszámoló szerint a Párizs keleti részén zajló túszejtési akció helyszínén állítólag a RAID (a rendőrségi elitalakulat) több tagja megsebesült. Az AFP francia hírügynökség pedig arról számolt be, hogy a GIGN (csendőrségi kommandós alakulat) egyik tagja megsebesült Dammartin-en-Goele-ben.

A nyomdánál is vége ahajszának:  AFP szerint a szerdán 12 emberrel végző Kouachi-fivérek tüzet nyitottak a rendőrökre, ezután ölték meg őket. Egy rendőrségi forrás szerint Kalasnyikovval lőttek a kommandósokra, akik gyorsan ártalmatlanították őket.

Videó a bolt megrohanásáról.

 

Folyamatosan frissülő híreink:

A Charlie Hebdo szerkesztőségét megtámadó fivérek nem tudtak az épületben lévő “túszról”

Elképzelhető, hogy a Charlie Hebdo címû szatirikus hetilap párizsi székházát megtámadó Kouachi-fivérek nem voltak vele tisztában, miszerint a Dammartin-en-Goele településen található épületben, amelyben pénteken elbarikádozták magukat, egy “túsz” rejtőzködik – írta honlapján a Le Figaro címû napilap.

A tájékoztatás szerint a túsz családtagjai a délelőtt folyamán többször is megpróbálták elérni a 27 éves fiatalembert, ő azonban nem vette fel a telefonját, csak később küldött egy sms-üzenetet, amelyben azt írta: “elbújtam az első emeleten. Azt hiszem, mindenkit megöltek. Mondjátok meg a rendőröknek, hogy lépjenek közbe.”

A BFM-TV televízió szerint a férfi, aki grafikusként dolgozik, egy dobozban rejtőzött el, és fontos információkat adott a biztonsági erőknek.

A férfi épen és egészségesen távozott az épületből, a csendőrök a pszichológiai segítségnyújtást végző egységhez vezették, ahol a szülei várták.

Korábbi értesülések szerint a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merénylet feltételezett elkövetői Párizstól északra pénteken behatoltak egy üzem területére, és egy túszt ejtettek. A hatóságok körbevették az épületet. A két feltételezett tettes, Chérif és Said Kouachi üldözése csütörtökön kezdődött, amikor nyomukra bukkantak egy vidéki benzinkútnál. Az üldözés kisebb intenzitással az éjszaka is folyt, majd péntek reggeltől Picardia régió erdős részein és kisebb falvaiban folytatódott. A rendőrök Dammartin-en-Goele településen értek közvetlenül a menekülő gyanúsítottak nyomába, és ott mintegy fél órán át tartó tûzpárbaj alakult ki közöttük. Később a testvérek behatoltak egy nyomdaipari cég udvarára Dammartin-en-Goele-ben, ahol – legalábbis az eddigi hírek így szóltak – ejtettek egy túszt, akivel együtt elsáncolták magukat az épületben.

 

Túszokat ejtett a montrouge-i lövöldözés gyanúsítottja

 

Legalább öt túszt ejtett pénteken Párizs határában az előző napi montrouge-i lövöldözés gyanúsítottja – közölte a rendőrség.A férfinál – aki a csütörtöki tûzharcban egy rendőrnő megölt, egy utcaseprőt pedig életveszélyesen megsebesített – a France2 francia közszolgálati televízióban megszólaltatott szemtanúk szerint “háborús fegyverzet” van.

A túszejtést megelőző mintegy húsz másodpercig tartó lövöldözésben legalább egy ember megsérült.  A környéket teljesen lezárták, a levegőben helikopterek köröznek, a rendőrség elitalakulatai folyamatosan érkeznek a helyszínre.  A hatóságok tájékoztatása szerint a környékbeli oktatási intézmények tanulói nem hagyhatják el az épületeket.

 

A Charlie Hebdo beköltözött a Libération szerkesztőségébe

Beköltözött pénteken a Charlie Hebdo szerkesztősége a Libération címû baloldali napilap székházába – írta ez utóbbi újság internetes oldalán.

A Charlie Hebdo címû francia szatirikus hetilap, amelynek tíz munkatársát gyilkolták meg feltehetően iszlamista szélsőséges fegyveresek szerdán a szerkesztőségben, elfogadta a Libération meghívását, hogy a lap helyiségeiben készítsék elő a következő számot, “a túlélők újságját”.

A Charlie Hebdo a következő szerdán a tervek szerint a szokásos 60 ezer helyett 1 milliós példányszámmal jelenik meg.A szerkesztőségi épület előtt rendőrök állnak őrt, és a Libération személyzete segítségével ellenőrzik a belépőket.

Először egy számítástechnikai felszerelésekkel megrakott autó érkezett. A Le Monde címû napilap öt számítógépet, egy nyomtatót és egy szkennert bocsátott a Charlie Hebdo rendelkezésére. Ezután érkezett meg a hetilap ügyvédje, Richard Malka, Eric Portheault pénzügyi igazgató, valamint az egyik rajzoló, Willem. A karikaturista a merénylet idején még a vonaton ült. Annak köszönhette az életét, hogy nem járt szerkesztőségi értekezletekre. A többiek gyalog érkeztek. A számítógépeket az úgynevezett Hublot teremben állították fel, ahol rendszerint a szerkesztőségi értekezleteket tartják. “Neki kellett látni. A Charlie Hebdót nem ölték meg” – írta a Libération a munkakezdésről beszámolva.

Majd az ügyvéd tartott a szerkesztőségi épület földszintjén rövid beszédet az összegyûlt újságíróknak: “Nagyon meghat bennünket a jelenlétük és a támogatásuk, de újságot kell szerkesztenünk a jól ismert körülmények közepette. A mondanivalónk, a megmarad erőnk és a szívünk ott lesz a nyolc oldalon”.

 

 

Párizsban ejtett túszokat a montrouge-i lövöldöző

Egy fegyveres legalább öt embert ejtett túszul pénteken Párizs keleti részén egy kóser élelmiszerboltban. A rendőrség feltételezése szerint csütörtökön az elkövető ölt meg tûzpárbajban egy rendőrnőt a főváros déli elővárosában, Montrouge-ban. A csütörtöki támadásban egy utcaseprő életveszélyesen megsebesült.

A pénteki túszejtést megelőző mintegy húsz másodperces lövöldözésről ellentmondó hírek érkeztek. Rendőrségi források a francia hírügynökségnek és a Le Monde címû napilap internetes oldalának azt jelezték, hogy legalább ketten meghaltak a lövöldözésben, s a túszejtő legalább öt emberrel elbarikádozta magát a kóserüzletben. A belügyminisztérium azonnal cáfolta, hogy a lövöldözésnek lennének halálos áldozatai, de elismerte, hogy legalább egy ember megsebesülhetett.

Az ügyészség már semmi kétséget nem hagy afelől, hogy mégiscsak van kapcsolat a Charlie Hebdo címû szatirikus hetilap szerkesztőségében két nappal ezelőtt elkövetett, 12 áldozatot követelő merénylet és a montrouge-i lövöldöző, azaz a párizsi túszejtő között. Chérif Kouachi, a szerdai vérengzés egyik gyanúsítottja – aki jelenleg bátyjával, a merénylet másik gyanúsítottjával egy Párizstól negyven kilométerre található nyomdaüzemben barikádozta el magát egy tússzal – és a párizsi túszejtő 2004-ben ugyanabban az Irakba dzsihadistákat küldő csoportban tevékenykedett.

A belügyminisztérium péntek délután közzé is tette a montrouge-i lövöldözéssel és a párizsi túszejtéssel gyanúsított férfi, a 32 éves, fekete bőrû Amedy Coulibaly és egy nő, a 26 éves Hayat Boumeddiene, Coulibaly volt barátnőjének fotóját, akiket nagy erőkkel keresnek. Mindketten fel vannak fegyverezve és nagyon veszélyesek a felhívás szerint. A Euronews hírtelevízió értesülése szerint a nő is a kóserboltban tartózkodik.

A párizsi körgyûrû közelében található élelmiszerüzlet környékét a rendőrség hermetikusan lezárta, a környező lakóépületeket kiürítették, a környező iskolákból a gyerekeket nem engedték haza, a helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a rendőrség golyóállómellényt viselő elitalakulatai, a körgyûrût a szomszédos Vincennes város magasságában mindkét irányban lezárták, a tömegközlekedés is teljesen szünetel.

A montrouge-i lövöldözéssel kapcsolatban délelőtt két személyt előállítottak. A France2 közszolgálati televízió értesülése szerint ők a gyanúsított Amedy Coulibaly szülei, akik a Párizstól délre található Grignyben laknak. Coulibalyt 2010-ben elítélték egy másik feltételezett dzsihadista, Smain Ait Ali Belkacem szökési tervében való részvételért. Az ügyben Chérif Kouachi ellen is eljárás folyt, de ellene a vádakat végül ejtették. Smain Ait Alit Belkacemet 2002 novemberében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a párizsi Orsay Múzeum megállójában 1998 októberében végrehajtott terrortámadás miatt.

Francia rendőrség: a két túszejtés kapcsolódik egymáshoz

 

A Párizs keleti részén kialakult túszejtő akció és a francia fővárostól északra fekvő Dammartin-en-Goele településen zajló túszdráma kapcsolódik egymáshoz – mondta pénteken a francia rendőrség egyik illetékese a Le Figaro címû francia lapnak.

“A vincennes-i elkövető azzal fenyegetőzik, hogy megöli túszait, amennyiben a hatóságok megrohamozzák a Dammartin-en-Goele településen magukat elbarikádozó Kouachi-fivéreket” – tette hozzá a rendőrségi illetékes.

 

Hatalmas rendőri készültség Dammartin-en-Goele településnél

 

Hatalmas rendőri készültségről számolt be pénteken az M1 Híradó riportere, Radnai Csaba telefonon az MTI-nek a Párizstól néhány kilométerrel északabbra fekvő Dammartin-en-Goele településről, ahol a Charlie Hebdo címû francia szatirikus lap elleni merénylet feltételezett elkövetői menekülés közben egy túszt ejtettek.

A riporter elmondta, hogy a túszejtés helyszínétől, egy nyomdaipari üzemtől valamivel távolabb összegyûlt újságírókat a biztonsági erők a település tornatermében, a veszélyzónán kívül helyezték el, “jelenleg távolabb vannak a túszejtés helyszínétől, mint néhány órával korábban”.

Hozzátette, hogy a Dammartin-en-Goele-be vezető összes utat lezárta a rendőrség, a biztonsági erők helikoptert is bevetettek a helyszínen. Egyelőre nem tudni, milyen akciót terveznek a hatóságok, elmondása szerint egyelőre nem kaptak hivatalos információt.  A helyszínen lévő biztonsági erők számáról a Híradó riportere nem tudott becsléseket adni.  Arról is beszámolt, hogy a település környékén lévő, Párizsba vezető autópálya minden lehajtójánál rendőrautók állnak.

    

Megerősítette a korábbi információkat, miszerint a feltételezett merénylők egy túszt ejthettek, akinek kilétéről egyelőre semmit nem tudni. Radnai Csaba ugyancsak elmondta, hogy lezárták a Roissy-Charles de Gaulle-repülőtér egy részét, mivel a légikikötő mindössze tíz kilométerre található Dammartin-en-Goele-től, és egyes járatok közvetlenül a nyomdaipari üzem fölött repülnek el, ahol a két gyanúsított tart fogva valakit.

 

Kezet fogott a Charlie Hedbo elleni támadás egyik gyanúsítottja egy szemtanúval a túszejtés helyszínén

Találkoztam és kezet fogtam az egyik terroristával – mondta a France Info hírrádióban egy férfi, aki péntek reggel azelőtt találkozott a Charlie Hebdo címû francia szatirikus hetilap ellen elkövetett véres merénylet egyik gyanúsítottjával, mielőtt az testvérével túszul ejtett volna egy embert egy Párizs közeli telephelyen.

A magát Didier-nek nevező szemtanú reggel érkezett a CTD nevû nyomdába egy megbeszélésre, amely a francia fővárostól negyven kilométerre található Dammartin-en-Goele település ipari övezetében található.

 

“Amikor megérkeztem, az ügyfelem egy fegyveres férfival jött ki, aki azt mondta magáról, hogy rendőr. Az ügyfelem azt kérte, hogy menjek el, ezért elmentem. A személy, aki vele volt, azt mondta magáról, hogy rendőr, és azt mondta nekem: +Menjen innen, civileket egyébként sem ölünk+. Ez nagyon megmaradt bennem, és úgy döntöttem, azonnal hívom a rendőrséget. Gondolom, az egyik terroristával volt dolgom” – mesélte a férfi.

   

“Kezet fogtam az ügyfelemmel és az egyik terroristával” – tette hozzá. Azt is elmondta, hogy nem tudta beazonosítani a dzsihádistát, aki tényleg úgy volt felöltözve, mint egy rendőr, teljesen feketében, valamint golyóállómellényt  viselt és fegyver is volt nála.

 

“Akár rendőr is lehetett volna, ha nem teszi hozzá, hogy civileket nem ölünk” – hangsúlyozta a szemtanú, aki úgy érzi: “óriási szerencséje volt”.

 

A telephelyen a túszejtés ezt követően kezdődött. A szatirikus hetilap elleni merénylet két gyanúsítottja a 32 és 34 éves Chérif et Said Kouachi elbarikádozta magát a nyomdában és annak egyik alkalmazottját ejtették túszul.

 

A párizsi Roissy repülőtértől alig tíz kilométerre található település környékét a rendőrség hemnetikusan lezárta és megkezdte a tárgyalásokat a gyanúsítottakkal. Yves Albarello, a környék nemzetgyûlési képviselője az I-télé hírtelevízióban azt mondta, hogy a túszejtők telefonon azt közölték: mártírként akarnak meghalni.

 

Francia képviselő: mártírként akarnak meghalni a gyanúsítottak

 

Mártírként akar meghalni a Charlie Hebdo címû francia szatirikus hetilap ellen elkövetett véres merénylet két gyanúsítottja, akik a Párizs közeli Dammartin-en-Goele települás egyik telephelyén barikádozták el magukat – mondta pénteken Yves Albarello, a környék nemzetgyûlési képviselője.

A politikus a település polgármesterével együtt tagja a rendőrség és a csendőrség válságstábjának, amely a hermetikusan körülzárt helyszínen tartózkodik.

 

“A két szökésben lévő személyt azonosították. A Kouachi testvérek azok. A helikopterek folyamatosan köröznek. A környéken teljesen le van zárva. Tudjuk, hogy bent vannak. Azt is tudjuk, hogy egy túszt ejtettek. A tárgyalások folynak velük. Azt mondták, mártírként akarnak meghalni. Ezt mondták a telefonban” – fogalmazott a képviselő.

 

Azonosították a csütörtök reggeli párizsi lövöldözés elkövetőjét

Azonosította pénteken a francia rendőrség az előző nap Párizs egyik déli elővárosában, Montrouge-ban végrehajtott lövöldözés elkövetőjét – közölték a hatóságok. A tûzharcban egy rendőrnő meghalt, egy utcaseprő pedig életveszélyesen megsebesült.

“A gyanúsítottat azonosítottuk. A nagyon közeli környezetéből két embert előállítottunk” – közölte a rendőrség.

A francia belügyminisztérium már korábban jelezte, hogy a csütörtöki lövöldözés ügyében folytatott nyomozás ügyében jelentős előrelépés történt.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter még csütörtök este közölte: nincs összefüggés a lövöldözés és a Charlie Hebdo szerkesztőségében elkövetett szerdai merénylet között, amelyben 12-en meghaltak. A francia rendőrség a két elkövető ellen jelenleg is hajtóvadászatot folytat Párizs közelében.

A nyomozást a montrouge-i lövöldözés ügyében mindazonáltal a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege végezte “a jelenlegi helyzetre való tekintettel”, valamint azért, mert a támadónál nehéz fegyverzet volt.

 

A rendőrnő egy közlekedési baleset miatt érkezett csütörtökön a helyszínre, ahol a golyóálló mellényt viselő merénylő reggel 7 óra 15 perc körül egy automata fegyverrel tüzet nyitott rá. Egy szemtanú beszámolója szerint az elkövető, aki sötét ruhát viselt, de nem fedte el arcát, futva menekült el a helyszínről.

Lezárták a párizsi repülőtér egy részét

 

Lezárták a párizsi Roissy-Charles de Gaulle-repülőtér egy részét péntek délelőtt a francia hatóságok. A létesítmény alig tíz kilométerre található Dammartin-en-Goele-től, ahol a Charlie Hebdo címû francia szatirikus hetilap ellen elkövetett véres merénylet gyanúsítottjai egy túszt ejtettek. A repülőtér négy felszállópályájából kettőt zártak le – közölte a polgári légi irányítás.

A FlightRadar24 internetes oldal szerint, amelyen közvetlenül követhető a légi közlekedés, a legjelentősebb francia repülőtérre érkező járatok egy részét más repülőterekre irányítják vagy egy időre feltartóztatják a levegőben, miután a repülőtérnek jelenleg csak a déli leszállópályáin engedélyezik a forgalmat. A teljes repülőteret nem zárták le, de jelentősek a fennakadások és késések az induló járatok esetében is. 

“Óvatosságból jelenleg nem érkeztetjük a járatokat a két északi pályára, de az érkeztetést a déli pályákon megtartottuk. A felszállások viszont a Dammartinhez közeli két északi pályán is folytatódnak” – közölte a párizsi repülőterek igazgatóságának (ADP) szóvivője. 

Az Air France francia légitársaság azt közölte, hogy a csendőrség alacsonyan köröző helikopterei miatt két járatának is át kellett startolnia. “Több átstartolásra is számítani kell” – hangsúlyozta a szóvivő. Ez okozhat késéseket az érkező járatok esetében. 

Egy másik repülőtéri forrás azt jelezte, hogy “csütörtökön a légtérben köröző helikopterek miatt néhány gép már kénytelen volt a leszállópályák közelében átstartolni”.  

Dammartin-en-Goele településen a két nappal korábbi párizsi véres merénylet feltételezett elkövetői feltehetően egy túszt ejtettek egy cég telephelyén. A települést körülzárta a rendőrség.

Folytatódik az elkövetők keresése

Folytatódott péntek reggel a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztőségében két nappal ezelőtt elkövetett, tizenkét ember halálát okozó terrortámadás elkövetésével gyanúsított Chérif és Said Kouachir üldözése Franciaországi északi részén, a Pikárdia nevû régió erdős részein és kisebb falvaiban.

Reggel 8 órakor a bûnügyi rendőrség különleges osztagának több furgonja is feltûnt a Párizstól mintegy nyolcvan kilométerre északkeletre található övezetben. Ide szûkítették a hatóságok csütörtökön a hajtóvadászatot a párizsi merénylet két gyanúsítottja után, mert egy benzinkutas felismerte őket a környéken. 

 

“A kutatás folytatódik, elsősorban az erdős részeken” – mondta egy rendőrségi forrás a francia hírügynökségnek, miután az éjszaka a különleges egységek egy részét visszavonták, és csak kisebb rendőri erők tartózkodtak a helyszínen, a helikopterek viszont továbbra is a térségben köröztek. 

 

A két gyanúsított, algériai származású, Párizsban született és nevelőintézetben felnőtt testvérpár egy szürke Renault Clio típusú autóban egy autópályán tért be egy benzinkúthoz csütörtökön Villers-Cotteret település mellett, hogy üzemanyagot raboljon. A kút üzemeltetője – akire fegyvert fogtak – egyértelmûen felismerte a Charlie Hebdo címû francia szatirikus magazin szerkesztősége elleni szerdai párizsi támadás gyanúsítottjait. Elmondása szerint jármûvükben fegyverek voltak.

A környékre vezető útvonalakat felfegyverezett katonák és csendőrök ellenőrzik, a környező falvakat elhagyó minden gépkocsit megállítják és átvizsgálják. A körzetet Párizzsal összekötő nagyobb utakon rendőrségi autók sorakoztak fel. A rendőrség felfegyverzett és maszkot viselő elitalakulatai ellenőrzik a retzi erdőbe vezető útvonalakat, ahol csütörtök este összpontosult az elkövetők keresése.

 

 A tizenegy sebesült közül heten elhagyhatták a kórházat

A 12 halálos áldozatot követelő párizsi vérengzés 11 sebesültje közül heten elhagyhatták a kórházat. A további négy sérültet súlyos állapotban továbbra is kórházban ápolják, de nincsenek életveszélyben – közölte péntek reggel Ile-de-France régió egészségügyi hatósága.

A még mindig kórházban ápoltak közül a Le Monde címû napilap értesülése szerint Simon Fieschi webmester állapota a legnyugtalanítóbb. Sydneyben élő barátnője egy ausztrál televíziónak elmondta, hogy a Charlie Hebdo címû szatirikus napilap szerkesztőségében szerdán végrehajtott terrortámadás során Fieschit a vállán találta el egy lövedék, amely áthatolt a tüdején. A férfi gerincoszlopa is megsérült, ezért egyelőre nem lehet tudni, tud-e majd járni, ha felépül. 

Egyelőre mesterséges kómában tartják és addig semmit nem tudni, amíg fel nem ébresztik – mondta egy másik forrás a Le Monde-nak. 

Fabrice Nicolino környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó újságíró rengeteg vért veszített a Charlie Hebdo elleni támadásban. Barátnője a Le Monde-nak elmondta, hogy jelenleg őt is mesterséges kómában tartják, de már nincs életveszélyben.  

A Riss mûvésznéven ismert karikaturista, teljes nevén Laurent Sourisseau 2009 óta a Charlie Hebdo lapigazgatója. ő a jobb vállán sérült meg, de ő sincs már életveszélyben.  

Philippe Lancon író, a Libération címû napilap kritikusa, aki a szatirikus hetilapnál is dolgozott, az állkapcsán sérült meg súlyosan. A Le Monde értesülése szerint eszméleténél van, de nem tud beszélni, írásban kommunikál környezetével. Egy sikeresen mûtéten már túlesett.

Élettársa szerint Charb “tudta, hogy meg fog halni”

 

 Senki nem védte meg igazán a Charlie Hebdo szatirikus hetilap munkatársait, akiket a közösségi oldalakon “minden rosszal megvádoltak” – állította csütörtök este Jeannette Bougrab ifjúsági ügyekkel foglalkozó korábbi francia államtitkár, aki a párizsi vérengzés áldozatául esett Stéphane Charbonnier (Charb) igazgató-főszerkesztő élettársa volt.

Nicolas Sarkozy volt államfő kormányának egykori tagja könnyeivel küszködve beszélt arról a BFM hírtelevízióban, hogy “a szeretett embert, a szerelmét, saját részét” veszítette el. A közvélemény előtt korábban nem volt ismeretes, hogy a baloldali újságíró és a jobboldali politikus együtt éltek. 

“Minden rosszal megvádolták őket a közösségi oldalakon, a Twitteren és soha senki nem védte meg igazán őket” – fogalmazott Jeannette Bougrab. “Meg lehetett volna az életüket menteni, nem tették meg, hatalmas veszteség történt” – tette hozzá. A volt államtitkár szerint a Charlie Hebdo megölt munkatársai “kivételes emberek voltak”.

Jeannette Bougrab elsősorban azokat tartja felelősnek, akik iszlámellenséggel vádolták a szatirikus lapot. “Úgy gondolom, hogy övék a felelősség. Állandóan azt mondták, hogy a lap megbélyegzi az iszlámot. És most ki a halott? Egy imám sem halt meg. Azok haltak meg, akik a szabadságért küzdöttek” – hívta fel a figyelmet. 

 

“Charb veszélyben érezte magát. (Rendőri) védelem alatt állt” – emlékeztetett a politikus. Elmondta, hogy élettársa “kész volt meghalni az elveiért”. 

“Megszüntették a Charlie Hebdo székháza előtti állandó védelmet. Elfelejtettük Merah esetét, elfelejtettük, hogy egy francia ölt meg ártatlanokat Belgiumban, talán most majd végre megértjük, hogy mi történt, azt, hogy háborút hirdettek ellenünk” – mondta az arab származású volt államtitkár. 

“(Charb) állva halt meg, kivégezték, mert védte a szekularizációt, a voltaire-i eszmét, a köztársasági ideál gyümölcsét, amelyet egy kissé elfelejtettünk” – hangsúlyozta Bougrab. 

Arra is emlékeztetett, “teljesen más politikai oldalon állt”, mint élettársa. “Egy hőssel éltem együtt, akit csodáltam. Nagyon vidám ember volt. De veszélyben érezte magát. Tudta, hogy meg fog halni. Megpróbáltunk normálisan élni, de nehéz volt” – mesélte a politikus. 

“Csak büszkék lehetünk rá, a Pantheonban a helye, az összes karikaturistának a Pantheonban a helye … A szabadság eszméjéért harcoltak, amelyet elfelejtettünk megvédeni. Azért haltak meg, hogy mi szabadok maradhassunk Franciaországban” – mondta sírva a volt államtitkár. 

 

A támadás 12 halálos áldozata közül öten a lap vezető karikaturistái voltak.

Laurent Léger újságíró nem érti, hogyan élte túl a támadást

Maga sem érti, hogyan élte túl a vérengzést – mondta Laurent Léger, a Charlie Hebdo francia szatirikus lap egyik újságírója, aki jelen volt azon a szerkesztőségi értekezleten, amelynek legtöbb résztvevőjét hidegvérrel kivégezte szerdán két fegyveres. Az újságíró egy asztal alá bújt el. 

Eelőször azt hittük, petárdák robbannak. Aztán lépéseket hallottunk. Még mindig azt kérdezem magamról, hogyan úsztam meg” – mondta az újságíró csütörtök este a France Info hírrádiónak adott interjúban. 

Azt is elmondta, hogy eleinte senki nem értette, mi történik. Miután a szerkesztőségben az újságírók mindig viccelődtek egymással, tényleg azt hitték a szerkesztőségi ülés tagjai, hogy a többiek a folyosón petárdáznak. “Egy pillanatig villanást láttam. Akkor megértettem, hogy ez nem vicc”. 

“Kinyílt az ajtó. Egy pacák Allah Akbárt kiáltva berontott. A GIGN (csendőrségi különalakulat) vagy a RAID (a rendőrség elitalakulatának) tagjaira hasonlított, álarc volt rajta és teljesen feketében volt. Mindkét kezével egy fegyvert szorongatott” – emlékezett vissza a túlélő. Elmondta, hogy a francia sajtóértesülésekkel ellentétben a merénylők nem név szerint keresték az áldozataikat, és nem is szólították meg őket. 

 “Tény, hogy kiejtették Charb (a főszerkesztő) nevét. Aztán azonnal lövések dördültek. Lőporszag. Néhány pillanat alatt mindenki a földön volt. Folyamatosan lőttek, össze-vissza” – tette hozzá a szemtanú. 

 Arra a kérdésre, hogyan tudott megmenekülni, Léger elmondta: “Szerencsére, be tudtam bújni egy asztal alá, egy sarokban. Hátul. Még mindig nem értem, hogyan sikerült. Nem vettek észre. A kollegáim sorra haltak meg. Ott maradtam összegörnyedve. Láttam a többieket a földön, hallottam a detonációk hangját, és aztán hirtelen csend lett. Hosszú csend”. 

 Laurent Léger aztán lépéseket hallott és megértette, hogy a támadó visszajött, de nem járta körbe a termet. Miután kiment a folyosóra, néhány szót váltott valakivel. “Ekkor tudatosult bennem, hogy ketten vannak” – tette hozzá Léger.

Az újságíró szerint a támadás után teljes volt a zûrzavar. “Azt hittem, hogy körbejárják a szerkesztőséget, hogy megkeressék a túlélőket. Aztán felálltam, volt még néhány túlélő. És akkor minden olyan irreális volt. Jött az elképedés. A sebesültekhez rohantunk. Megértettük, mi történt. Mindez Párizs közepén, egy újságnál” – mondta Laurent Léger.

Egyes lapok és portálok nem közölnek “iszlámot sértő” karikatúrákat, mások viszont elvetik az “öncenzúrát”

 

Több angol nyelvû napilap, hírügynökség és hírportál úgy döntött, hogy kitakart formában egyáltalán nem közöl “iszlámot sértő” vagy legalábbis egyes iszlám körök által annak tartott karikatúrákat, erről a BuzzFeed News hírportál közölt összeállítást csütörtökön. Más lapok és portálok ugyanakkor éppen ellenkezőleg, elvetették az “öncenzúrát”.

Az említett forrás szerint az előbbi kategóriába tartozik például a brit Telegraph, amely olyan formában mutatja Stéphane Charbonniert, a Charlie Hebdo címû francia szatirikus hetilap igazgató-főszerkesztőjét, hogy a kezében tartott lapszámnak csak a tetejéből látszik egy kis darab, az olvasó nem látja a címlapon lévő karikatúrát.

Az említett címlapot és a főszerkesztőt ugyancsak “kipixelezve” láttatja a New York-i Daily News. A portál utal arra, hogy az AP hírügynökség képszolgálata is törölte oldaláról a vitatott címlapokat. Paul Colford, a hírügynökség szóvivője a BuzzFeed News érdeklődésére elmondta: az AP képkiadási gyakorlata évek óta az, hogy tartózkodik a szándékosan provokatív képek közreadásától. 

A Politico címû internetes lap csütörtökön felhívta a figyelmet, hogy a CNN is az “öncenzúra” mellett döntött, vagyis nem mutatott teljes képeket a francia magazin karikatúráiból. Richard Griffiths, a CNN kiadási igazgatója a cég munkatársaihoz intézett üzenetében adott erre utasítást még szerdán este, a muzulmánok érzékenységének tiszteletben tartására hivatkozva. 

A The New York Times ugyancsak “kitiltotta” saját oldalairól az iszlámot sértőnek tartott karikatúrákat. A lap szóvivője a BuzzFeed Newsnak ezt így indokolta: a lap egyik alapelve, hogy általában nem tesz közzé olyan képeket vagy írott anyagokat, amelyek szándékosan sérteni akarják bárkinek is a vallási érzékenységét. 

Több európai lap ugyanakkor bejelentette, hogy a fenti lapokkal és hírportálokkal ellentétben újból megjelenteti a Jyllands-Posten címû dán magazin által 2005-ben leközölt és a Charlie Hebdo által néhány hónappal később átvett Mohamed-karikatúrákat. A Berlingske címû dán lap főszerkesztője szerint így kívánják bemutatni, milyen magazin volt a tragikus események célpontja. 

 Csakhogy maga a Jyllands-Posten vezetése csütörtökön éppen arra utasította alkalmazottait, hogy egyelőre ne közöljenek iszlám vonatkozású karikatúrákat a Charlie Hebdo hetilapból. A Jyllands-Posten főszerkesztője, Jorn Mikkelsen a lap internetes honlapján a munkatársak “felelősségére” próbált hatni, hangsúlyozva, hogy ez a legokosabb, amit ebben a “különleges helyzetben” tenni lehet. 

 “Az biztos, hogy felelőtlenség lenne most közölni régi és új rajzokat a prófétáról” – hangsúlyozta a főszerkesztő, aki azonban elutasította azt a vádat, miszerint “öncenzúráról” lenne szó. Szerinte most “megfontoltságra”, “rendkívüli óvatosságra” van szükség, noha a lap fenntartja magának a jogot, hogy a jövőben minden típusú karikatúrát közöljön. 

A Corriere della Sera címû olasz lap, akárcsak az amerikai Daily Beast és a Slate címû hírportálok viszont a karikatúrák közlése mellett döntöttek. Az olasz újság honlapján egy tudósításhoz mellékelt fotó látható, amelyben egy szerkesztőségben valaki a Charlie Hebdo egyik számát olvassa, az olvasónak csak a feje búbja látszik, amúgy a fotón jól kivehető a lap cím- és hátlapja, rajta az iszlámot gúnyoló karikatúrákkal.

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük