Terrortámadás a Charlie Hebdo ellen: több pénzt kap a rendőrség Ausztriában

Egy megemlékező a párizsi Charlie Hebdo címû szatirikus hetilap ellen január 7-én elkövetett merényletben elhunytak emlékére mécsest nyújt a francia nagykövetség épülete előtt Budapesten, a Lendvay utcában 2015. január 8-án. A megemlékezést az Együtt társult ifjúsági szervezete, az Y-GEN szervezte. A felirat jelentése magyarul: Én vagyok Charlie. MTI Fotó: Soós Lajos

Megemlékezés Budapesten, a felirat jelentése magyarul: Én vagyok Charlie. MTI Fotó: Soós Lajos

 

Az osztrák rendőrség pénzügyi helyzetének megerősítése mellett a kormánykoalíció több tagja is rögtön kiállt. A néppárti Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter javaslatát Werner Faymann kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt elnöke a takarékossági program ellenére is támogatta. A szintén szocialista Gerhard Klug, védelmi miniszter pedig szakértői gárdát ajánlott fel a lépés pontos kidolgozására. 

A belügyminiszter még nem nevezte meg a rendőrségnek szánt összeg pontos nagyságát. Az ORF osztrák közszolgálati televízió híradójának kérdésére, miszerint honnan teremtik elő a szükséges anyagi hátteret, úgy fogalmazott: az emberek biztonságának védelme még sohasem múlt pénzen. 

Az Osztrák Közbiztonsági Hatóság (GDföS) vezetője egyelőre a rendőrség technikai és speciális felszerelésének modernizálásával számol. A rendőri szakszervezet üdvözölte a döntést, és a speciális egységek állományának növelését javasolta, becslésük szerint ehhez több százmillió euróra lenne szükség. 

Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter a Die Presse címû osztrák napilap vasárnapi számában megerősítette, hogy a párizsi események miatt fokozták a lakosság védelmére irányuló intézkedéseket. Ennek jegyében szombattól fokozták a rendőri jelenlétet Ausztriában, megerősítették a kiemelt épületek védelmét, továbbá a forgalmasabb csomópontok ellenőrzését is. 

A belügyminiszter a Párizsban történt események után bejelentette: jövő hétig egy olyan védelmi tervet alkotnak meg, amely garantálja Ausztria biztonságát. Úgy fogalmazott: a 21. század megköveteli, hogy jobban támaszkodjanak a technológia vívmányaira. 

A vasárnap Párizsban tartott nagyszabású megemlékezés után az osztrák belügyminiszter uniós kollégáival együtt részt vesz egy terrorizmusellenes konferencián is, amelyet a francia belügyminiszter kezdeményezésére tartanak.

 

Tizenkétezren vettek részt a bécsi megemlékezésen

 

Tizenkétezren vettek részt a Bécs belvárosában tartott terrorizmus elleni tüntetésen vasárnap délután – közölte az osztrák rendőrség szóvivője. Ezt megelőzően a francia nagykövetség előtt gyülekeztek az emlékezők.

Az Együtt a terror ellen címmel meghirdetett rendezvényt a Bécsi Állami Operaház kórusának fellépése nyitotta meg, majd a bécsi Burgtheater színészei olvastak fel részleteket Bertold Brecht, Peter Handke, Gotthold Ephraim Lessing és Konrád György mûveiből. Ezt követően a színészek tolmácsolták az osztrák kormány által kiadott nyilatkozatot. 

A demokráciánkat és a szabadságunkat nem lehet eltörölni – olvasható a nyilatkozatban, amelyben az osztrák kormány kinyilvánította részvétét az áldozatok hozzátartozóinak, és kifejezte a francia néppel való együttérzését. Franciaországban olyan embereket végeztek ki és sebesítettek meg, akik különböző módon, de az európai szabadságot és az európai demokráciát védelmezték. “A drámai események összehozták az európai demokratákat, hiszen ritkán voltunk annyira egységesek, mint a mai napon” – mutatott rá a bécsi kormány. 

Az eseményen részt vevő politikusok, Heinz Fischer köztársasági elnök, Werner Faymann osztrák kancellár, Reinhold Mitterlehner alkancellár, külföldi diplomaták és a vallási felekezetek képviselői a közönség soraiban foglaltak helyet. 

A francia nagykövetség előtt tartott virrasztáson a rendőrség közlése szerint háromezren vettek részt, innen gyalog vonulták át az központi megemlékezésre. A megemlékezéseken zászlók és politikai üzenetû transzparensek csak elvétve voltak láthatók, azonban több “Je suis Charlie” feliratú tábla is a magasba emelkedett, szolidaritást nyilvánítva a párizsi Charlie Hebdo szerkesztőségével, amelyet szerdán ért terrortámadás. 

A megemlékezés ideje alatt a kancelláriai hivatal, a Hofburg és a parlament zászlaját félárbocra engedték.

 

Szatirikus valláskritikai rajzokat tervez bemutatni egy bécsi múzeum

Szatirikus valláskritikai rajzokból rendez kiállítást egy bécsi galéria, a tárlatot a Charlie Hebdo francia magazin elleni párizsi merénylet miatt a tervezettnél várhatóan korábban láthatja majd a közönség.

A Galerie Komische Künste, az osztrák főváros múzeumi negyedében található, a humoros és szatirikus alkotásokat felvonultató galéria, az Istenkáromlás mestermûvei címen mutatja be az alkotásokat. 

A galéria nem először foglalkozik vallási témával. Clemens Ettenauer, az intézmény egyik vezetője a január első hetében zárult, ünnepi kiállításról beszámolva megjegyezte: a karácsonyi témájú tárlatunkról is többen megsértve távoztak, pedig csak ártalmatlan karikatúrákról volt szó. Az igazgató úgy véli, a politikai karikatúrákon a látogatók egyformán szórakoznak, a vallási tartalmú rajzokat azonban mindenki sokkal személyesebben értelmezi. 

Clemens Ettenauer a Bananenblatt címû szatirikus magazin alapítójaként úgy látja: a vallási szatírának mindig viccesnek kell lennie és üzenetet kell hordoznia. Szerinte a Mohamed-karikatúrák inkább a provokációról, mintsem a kritikáról szóltak. Elmondása szerint nem tervezi a Je suis Charlie plakát kifüggesztését, azonban a Bananenblatt következő, márciusban megjelenő számában foglalkozni fognak a Párizsban történtekkel.

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük