Tízezrek tüntettek Bécsben az újabb zárlat és a kötelező oltás ellen

A hétfőn 0 órától életbe lépő lezárások előtt Bécsben szombaton déltől tízezrek tüntettek az intézkedések és a jövő évtől kötelező oltás ellen. A beszámolók szerint  több helyszínen is tartottak demonstrációt, majd a résztvevők végig vonultak a belvároson. A családjuk és maguk egészségéért aggódó polgárok mellett a Szabadságpárt tagjai, különféle mozgalmak, szélsőjobboldali csoportok, futballhuligánok is megjelentek az eseményen.

A szervezők 3 helyszínt jelöltek meg: (Jesuitenwiese, dem Platz der Menschenrechte,Heldenplatz), a legnagyobb rendezvényt az FPÖ tartotta, ezen a koronavírusos Herbert Kickl elnök nem tudott részt venni. Az ő videóüzenetét egyik helyszínen tették közzé. Ebben azt mondta az intézkedésekre utalva, hogy minden, ami erőszakból születik, csak erőszakkal tartható fenn. A pártelnök szerint a társadalom nagy többsége egészséges. A zárlattal szerinte a kormány félreértelmezi az alap- és szabadságjogokat, és utal Svédországra, ahol lezárások nélkül tudtak úrrá lenni a járványon.

A Der Standard beszámolója szerint déltől a Heldenplatzon gyűltek össze legtöbben, a hangulat békés maradt. A tüntetést a rendőrség 1300 emberrel biztosította. A bécsi belváros körútját, a Ringet, az Operngasse magasságától lezárták. A beszámolók szerint sokan érkeztek vidékről is, a demonstrálók a különböző útvonalakon igyekeztek a helyszínre. A rendőrség déltől kezdte igazoltatni a résztvevőket, hivatalos információk szerint a szomszédos országokból – cseh és olasz zászló is feltűnt a tömegben – is indultak buszok a rendezvényre, az utasokat Bécs határában vagy még a határnál ellenőrizték a hatóságok.

A demonstráción az érvényes szabályoknak megfelelően mindenkinek FFP2-es maszkot kellett volna viselnie, hiszen minden valószínűség szerint nem minden tüntetőnek volt 2G igazolása (oltott vagy gyógyult). A rendőrség hangosbeszélőn keresztül hívta fel erre a demonstrálók figyelmét és bejelentette, ellenőrzik a maszkviselést és szankcionálják is. (A közösségi médiában megjelent képek és más beszámolók szerint a résztvevők jelentős része nem használt maszkot.

A hatóságok kora délután még úgy számoltak, hogy a helyzet nyugodt marad – később, amikor a különböző helyszínekről elindult a tömeg, alaposan megváltozott a helyzet. A rendőrség szerint a másképp gondolkodók és vírustagadók mellett szélsőjobboldali csoportok, mozgalmak illetve futballhuligánok megjelenésére. A részvételre buzdító felhívásokat a Telegramon (titkosított üzenetküldő alkalmazás) tették közé. Itt felröppentek olyan hírek is, a demonstráció idején támadások várhatóak kórházak, kiadók, minisztériumok, a parlament ellen – ezek védelmét, a oltóutcákkal együtt, megerősítették. A kurier.at az egyik csoport üzenetét tette közzé: eszerint a bécsi városháza munkatársai elrejtőztek a csatonanyílásokba, és onnét próbálják meg a tüntetők vádlijába beadni az oltást, ezért a résztvevőknek ajánlott a magas szárú csizma.

Később az a rémhír terjedt, hogy a különleges rendőri egység a WEGA be is oltják a kezük ügyébe eső tüntetőket, ezért ajánlott nagyon figyelni és többrétegű öltözetet viselni.

A krone.at beszámolói szerint a tömeg 35 ezresre duzzadt, két különböző helyszínről indulva végigvonult a bécsi belvároson. A békésnek induló tüntetés ekkor néhány helyen elfajult: füstbombákat gyújtottak, a rendőröket üvegekkel és flakonokkal dobálták meg, a portál egyik videóján pedig azt létszik, ahogy az egyik tüntető megpróbálja megszerezni az egyik rendőr fegyverét. A közösségi médiában megjelent felvételek szerint több rendőri intézkedés is előfordult: jól látszik, ahogy földre visznek egy tüntetőt. Egy másik videón az egyik rendőri csoportba dobott valaki egy zöld színű füstbombát.  A krone.at úgy értesült, délutáni 10 őrizetbe vétel történt, többségük erőszakos cselekmény illetve rendőri intézkedésnek való ellenszegülés miatt.

A beszámolók alapján két menet is elindult a Ringen, ezek később egyesültek, így vonultak tovább. A menetben ott volt a Szabadságpárt teherautója, erről az Immer wieder Österreich pártinduló szólt.  A demonstrálók között 70 civilben lévő rendőr is megjelent, akik egy transzparenssel tiltakoztak a kötelező oltás ellen. A tömeg a Friede, Freiheit, keine Diktatur (béke, szabadság, nem diktatúra), Wiederstand (ellenállás) jelszavakat skandálta. Az egyik menet elején A határt ellenőrizzétek, ne a saját népeteket! feliratú transzparenst vitték.

Ahogy sötétedett, egyre több helyen gyújtottak fáklyákat a menetben – öt óra előtt ismét megdobálták a rendőröket különféle tárgyakkal.

Az esti jelentések szerint a belvárosban vonuló tömeget előbb 38, majd 40 ezresre becsülte a rendőrség. A Szabadságpárt szerint 100 ezren vették részt a demonstrációkon. Sokan viseltek „oltatlan” (ungeimpft) zsidó csillagot, többen 1938-ban is így kezdődött, illetve Schallenberg=Mengele feliratú táblával vonultak. Este fél hatkor körül pirotechnikai eszközökkel dobálták meg a rendőröket, a hatóság borssprével válaszolt. A rendezvényen este hat után kezdtek megfogyatkozni a résztvevők, több helyszínen a belvárosban még beszédek hangzottak el.

Megszólalt Karl Nehammer néppárti belügyminiszter is, megköszönte a munkát a rendőrségnek. A Szabadságpártot kritikával illette, mint mondta, elfogadhatatlan, hogy parlamenti párt által is szervezett és meghirdetett rendezvény során rendőrökre támadnak és bűncselekményeket követnek el. A sárga csillag felhasználásáról azt mondta, hogy oltásellenes aktivisták magukat ugyanolyan áldozatnak tüntetik fel magukat, mint a náci elnyomás elszenvedőit. Szerinte ez teljesen ízléstelen, nemcsak a nemzetiszocialisták bűntetteit relativizálja, hanem megsérti a korábbi áldozatokat és azok hozzátartozóit is.

Rendőrségi értékelés

A vasárnapi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a tömegdemonstráción a rendőrség szerint a feltüzelt, agresszív hangulat volt a jellemző, több őrizetbe vétel mellett 400 feljelentés született, köztük náci jelképek és szimbólumok használata miatt. Karl Nehammer belügyminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a bécsi demonstrációkon résztvevők többsége békésen tüntetett, ám közöttük feltüntettek a szélsőjobboldali csoportok tagjai, a rendőrségi által már jól ismert neonácik, de megjelentek az új szélsőjobbos és erőszakra kész csoportok tagjai is. Ez a kisebbség a rendőrség szerint feltüzelt, agresszív hangulatban volt, csak a rendőrség körültekintő fellépésének köszönhető, hogy a helyzet nem fajult el.

A belügyminiszter arra is utalt, hogy a tüntetésen többen a Freiheit (szabadság) felirattal vonultak, Nehammer szerint a szabadságot, a járványból kivezető utat az oltás jelenti és ez nem politikai meggyőződés kérdése.

Franz Eigner, Bécs rendőrfőnök-helyettese 400 feljelentés született a demonstrációval összefüggésben, a résztvevők számát pedig 40 ezerre becsülte – az ÖVP ezzel szemben 100 ezerről beszélt, a rendőrségi vezető szerint ők légifelvételek alapján becsültek. Eigner is a tüntetők egy részének radikális fellépésére hívta fel a figyelmet: az egyik rendőrtől el akarták venni a szolgálati fegyverét, a helikopterek pilótáit pedig lézerfénnyel igyekeztek elvakítani.

Fotó: Gabriel Hébert-Rouillier

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük