Több ezer menekült érkezett Szentgotthárdra, feszült a helyzet az ideiglenes táborban

Osztrák rendőrök próbálják megfékezni az illegális bevándorlók között kialakult tülekedést a magyar-osztrák határnál, Rábakeresztúr (Heiligenkreuz) határában 2015. szeptember 19-én. A migánsok között akkor alakult ki tülekedés, amikor megérkezett az őket továbbszállító autóbusz. Az éjjel több ezer illegális bevándorló gyűlt össze az ausztriai Rábakeresztúron, ahová a közeli Szentgotthárdról érkeztek. MTI Fotó: Varga György

Osztrák rendőrök próbálják megfékezni az illegális bevándorlók között kialakult tülekedést a magyar-osztrák határnál, Rábakeresztúr (Heiligenkreuz) határában 2015. szeptember 19-én. A migánsok között akkor alakult ki tülekedés, amikor megérkezett az őket továbbszállító autóbusz. Az éjjel több ezer illegális bevándorló gyűlt össze az ausztriai Rábakeresztúron, ahová a közeli Szentgotthárdról érkeztek. MTI Fotó: Varga György

 

 

Szombaton kora délután feszült volt a helyzet Szentgotthárdon, Ausztria időlegesen lezárta a határt

 

Szentgotthárdról  folyamatosan tudósít a Vas Népe Online újságírója. Információi szerint  délutánra kiürítik az ausztriai területet, utána átmehetnek az érkezett menekültek – tudtuk meg a helyszínen. Elcsigázott, éhes és szomjas menekültek jöttek Szentgotthárdra írja a vaol.hu..

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai óvatosságra intenek: ilyen helyzetben egy kisebb konfliktus, összeszólalkozás is komoly összetűzésbe torkollhat.

 

bevándorlókat szállító vonat a szentgotthárdi vasútállomáson 2015. szeptember 19-én. A szerelvény Gyékényesről másfélezer migránst hozott, akiket a szentgotthárdi ipari parkban lévő ideiglenes gyűjtőponthoz kísértek. Az éjszaka és a reggeli órákban több ezer illegális bevándorló érkezett a Rába-parti városba. MTI Fotó: Varga György

Menekülteket szállító vonat a szentgotthárdi vasútállomáson 2015. szeptember 19-én. A szerelvény Gyékényesről másfélezer migránst hozott, akiket a szentgotthárdi ipari parkban lévő ideiglenes gyűjtőponthoz kísértek. Az éjszaka és a reggeli órákban több ezer illegális bevándorló érkezett a Rába-parti városba. MTI Fotó: Varga György

 

Egy kisebb verekedés már akkor kialakult, amikor odaértek a sátrakhoz a menekültek: férfiak estek egymásnak, hogy mi volt a vita közvetlen kiváltó oka, azt nem tudni. A rendőrök a közelben voltak, de nem volt szükség a beavatkozásukra.

A legnagyobb probléma az, hogy nem tudnak semmit a migránsok – és az, hogy senki nem mond nekik semmit a sátortáborban. A helyszínen tapasztaltak alapján, négyből egy menekült beszél angolul – ugyanez nem mondható el a helyszínen tartózkodó koordinátorokról, segítőkről, egyenruhásokról, azzal együtt, hogy nyilvánvalóan nem feladatuk, hogy információs „központként” működjenek.

 

A Vaol folyamatosan frissülő beszámolója itt érhető el.

 

Több ezer migráns érkezett Szentgotthárdra 

 

Több ezer migráns érkezett buszokkal és két vonattal az éjszaka és a szombat reggeli órákban Szentgotthárdra, akik azonban továbbra sem mennek be az ideiglenes gyűjtőpontra, hanem amint tudnak, indulnak Ausztriába.

   

Kazmar Enikő, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője továbbra sem mondhatott pontos adatokat az illegális bevándorlók létszámáról, de annyit közölt, valóban több ezren vannak. Az MTI értesülései szerint péntek éjfélig 14 autóbusszal 830 migráns érkezett a szentgotthárdi ipari parkban lévő ideiglenes gyűjtőponthoz, majd reggel 7 óráig további 30 autóbusszal és egy vonattal 2500 ember érte el a magyar-osztrák határon lévő Rába-parti várost.

   

Nem sokkal nyolc óra után ismét begördült egy vonatszerelvény a szentgotthárdi vasútállomásra, amelyen 1000-1200 migráns utazott, akik csakúgy mint korábbi társaik, gyalogosan indultak el a határ felé. A rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint a rendőrök figyelik a migránsok haladását, biztosítják a közrendet, és azt is, hogy vonulásuk során betartsák a közlekedési szabályokat.

   

Szentgotthárdon az ipari park területén múlt szombaton állítottak fel a katasztrófavédelem munkatársai sátrakat, de az ideiglenes gyűjtőpontot eddig alig vették igénybe migránsok, a kialakult gyakorlat szerint ahogy leszállnak a járművekről, azonnal indulnak Ausztria irányába.(MTI)

 

13:00 Letenyére ismét buszokkal viszik a horvátok a migránsokat

 

Újabb autóbuszok érkeztek Zágrábból szombat délelőtt a letenyei magyar-horvát autópálya-átkelőre, ahol, akárcsak az éjszaka, magyar buszokra ültetik át az illegális bevándorlókat – tudta meg az MTI a helyszínen.

   

Délig nyolc busz érkezett Zágrábból, ezek az autópálya egyik sávját foglalták el a Letenye-Muracsány (Gorican) határátkelő Magyarországra belépő oldalán. Ezekkel a buszokkal mintegy öt-hatszázan érkeztek a határra, ahol megerősített rendőri jelenlétet lehet továbbra is tapasztalni.

   

Délelőtt ugyanakkor elhagyta Letenyét, és Nagykanizsán keresztül Somogy megye irányába távozott az a honvédségi konvoj, amely még éjjel vonult fel a letenyei határátkelőnél. Eközben mobilvécéket, szemétgyűjtőket helyeztek el a határállomáson az átszállásra várakozóknak.

   

Az MTI információja szerint folyamatosan érkeznek még horvát buszok a szerb-horvát határ menti Tovarnikból, ahol becslések szerint ötezer ember is lehet. őket vonatokkal szállítják a magyar határra, Gyékényesre, buszokkal pedig Letenyére. A várható nagyobb létszámra utalhat, hogy nagyjából húsz magyar autóbusz várakozik még a migránsok átszállítására.

   

Az illegális bevándorlókat – többségük továbbra is fiatal férfi, de nők és kisgyerekek is akadnak közöttük – a rendőrök egyesével terelik át egyik buszról a másikra, közben pedig mindenkitől megkérdezik a származási országát is. Az átszállítás folyamatos és zavartalan, az emberek türelemmel viselik a várakozást.

   

A letenyei átkelőn a forgalom eközben továbbra is zavartalan, mindkét irányban a megszokott rend szerint léptetik be és ki a személyautóval vagy turistabuszokkal érkezőket. Szombatra virradó éjszaka  55 autóbusszal mintegy háromezer migráns lépett be Letenyénél magyar területre. (MTI)

 

12:32 Szerb határ: csaknem eltűntek a menekültek Horgosról

 

Csaknem eltűntek a menekültek szombat délelőttre a röszke-horgosi régi határátkelő (Röszke 2) szerb oldaláról, ugyanakkor többen bebocsátásra várakoztak a magyar hatóságok által kialakított belépési pontnál – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. 

   

Csaknem eltűntek a táborozók a Röszke 1 és a Röszke 2 határátkelő közötti területről. Miközben szerdán és csütörtökön még több ezren sátoroztak a szerb oldalon, szombat délelőttre már csak mintegy ötvenen tartottak ki. Egyikük az MTI érdeklődésére azt mondta: továbbra is abban reménykednek, hogy kinyitják a határt. Úgy értesültek ugyanis, hogy hiába mennének Horvátország felé, a szlovén hatóságok blokkolták a határt, így nem tudnak továbbmenni Ausztriába.

   

Eltűntek a helyszínről a segélyszervezetek is. Ugyanakkor kisebbfajta sátortábor alakult ki az autópálya szomszédságában található belépési pont bejáratánál. Ez az a hely, ahol a migránsok beadhatják a menekültkérelmüket és megvárhatják az elbírálását.

   

Miközben az elmúlt napokban szinte senki nem várakozott a konténerszállásokkal teli belépési pont szobaajtó méretű bejárata előtt, szombat délelőtt mintegy negyvenen várakoztak bebocsátásra, főként többgyermekes családok. ők vélhetően a gyerekek miatt nem vállalkoztak még a továbbindulásra. (MTI)

11:53 Szlovénia engedett a migránsok nyomásának

 

Szlovénia beengedte azokat a migránsokat az országba, akik péntek este óta vártak a horvát-szlovén Harmica átkelőhelynél – közölte a horvát sajtó szombaton.

   

A szlovén rohamrendőrök az éjszaka még útjukat állták. A migránsok a Szutla határfolyó egyik hídján akartak bejutni az országba. A tömeg, amelyben gyerekek is voltak, át akarta törni a rendőrkordont. A rendőrök ekkor könnygázt vetettek be. A feszült helyzet egy órán át tartott.

   

Az STA szlovén hírügynökség tájékoztatása szerint közülük százat szombaton reggel beengedtek az országba – elsőbbséget élvezetek a nők és a gyerekek -, további százan pedig még várnak a horvát oldalon.  A szlovén hatóságok busszal szállítják az embereket a határhoz közeli brezicei befogadóállomásra, ahol regisztrálják a határátlépőket. (MTI)

11:35 Segélyszervezetek is segítenek a horvát és az osztrák határnál

 

A horvát és az osztrák határnál is segítenek magyar segélyszervezetek: a beremendi határállomáson az Ökumenikus Segélyszervezet hozta létre legújabb bázisát, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az osztrák és a horvát határnál étellel, innivalóval, ruhákkal, takarókkal, kötszerekkel látja el a Horvátországból érkezett migránsokat, menekülteket. 

   

Kis Boáz, az Ökumenikus Segélyszervezet sajtóreferense szombaton arról tájékoztatta  az MTI-t, hogy péntek éjjel felállítottak egy nagyméretű sátrat, ahol a Horvátországból tömegesen érkező migránsokat és menekülteket élelmiszerrel és ivóvízzel látják el. A fűtött sátor gyerekek és családok ideiglenes befogadására is alkalmas – tette hozzá.

   

Arról is beszámolt, hogy a  segélyszervezet munkatársai és önkéntesei már pénteken, az első órákban csaknem 2500 ember ellátásáról gondoskodtak. Az azonnali segítségre különösen a gyerekek esetében volt nagy szükség, mivel a bevándorló családok a pélmonostori gyűjtőhelyen nem kaptak megfelelő ellátást – jegyezte meg.  

     

Kis Boáz közölte: a segélyszervezet kedden felállított, magyar humanitárius szakemberekből, tolmácsokból és önkéntesekből álló mobilcsapata az elmúlt napokban három országban napi 1500-2000 embert látott el. Elsőként Horgosnál, a határ közelében lévő táborban békésen várakozó menedékkérők számára osztottak vizet, valamint élelmiszercsomagokat, majd Bezdánban folytatták a segítségnyújtást. 

   

A magyar segélyszervezet mindeközben szerb partnere, a szintén ökumenikus karitatív szervezet, az Ekumenska Humanitarna Sluzba munkájának támogatásával is segít a kialakult válsághelyzetben – hangsúlyozta a sajtóreferens. 

   

Jelezte: az Ökumenikus Segélyszervezet adománygyűjtést indított, hogy folytatni tudják a rendkívüli segélyprogramot. Ehhez a 1353-as adományvonalra indított hívással vagy SMS-sel 250 forint adománnyal, valamint a www.segelyszervezet.hu honlapon keresztül történő online adományozással lehet csatlakozni.

   

Romhányi Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményben azt írta: a szeretetszolgálat munkatársai hajnal két óráig 45 autóbuszt számoltak össze Szentgotthárdnál, egy, a határon álló csarnoknál kialakított gyülekezőhelyen, ahova egész éjszaka érkeztek a menekülteket, migránsokat szállító autóbuszok. 

   

Éjszaka ivóvízzel, forró teával, szendvicsekkel várták a Horvátországból Magyarbólyba küldött “menekültvonat” mintegy ezer utasát, de azokat is ellátták, akiknek kötszerre vagy meleg ruhára volt szükségük. 

   

Szombat reggel a szeretetszolgálat nyugat-dunántúli regionális szervezete újratöltötte a Szentgotthárdnál elfogyott készleteket, hogy a gyűjtőpontra a hétvégén érkező migránsokat, menekülteket is el tudják látni. (MTI)

11:35 Újabb migránsáradat tart Horvátország felé

 

A délelőtti órákban újabb migránsáradat indult el a szerb-horvát határon fekvő Tovarnik felé Szerbiából –  közölte az M1 helyszínen tartózkodó tudósítója az MTI-vel szombaton. Nagy a rendőri készültség. A horvát hatóságok a földekről és a kukoricásból a határátkelő felé próbálják meg terelni a migránsokat, akik kétszáz méteres sorban kígyóznak a tovarniki határállomás felé, amelyet újra megnyitottak.(MTI)

10:43 Milanovic: rákényszerítettük a magyarokat, hogy fogadják a menekülteket

 

Nem volt megállapodás a magyarokkal. Rákényszerítettük őket, hogy fogadják a menekülteket, úgy, hogy odaküldtük az embereket, és továbbra is ezt fogjuk tenni – jelentette ki Zoran Milanovic horvát miniszterelnök szombaton Pélmonostoron (Beli Manastir) az Index.hr horvát hírportál tudósítása szerint.

   

A miniszterelnök szombat reggel látogatott el a magyar határ melletti Pélmonostorra, ahol felmérte a helyzetet, és beszélt a Vöröskereszt dolgozóival, valamint azzal a mozdonyvezetővel, akit péntek este vettek őrizetbe Magyarországon. ő vezette azt a vonatot, amelyen mintegy ezer migráns felfegyverzett horvát rendőrök kíséretében érkezett Magyarországra. Milanovic a helyszínen tartózkodó újságíróknak azt mondta: megítélése szerint működik a “B-terv”.

   

A kormányfő pénteken rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az ország lehetőségei korlátozottak, ezért átérnek a “B-tervre”, és a magyar határhoz irányítják az menekülteket. (MTI)

 

10:30 Éjfél óta mintegy 1200 migráns érkezett Baranyába

 

Szombaton, délelőtt tíz óráig mintegy 1200 migráns érkezett Magyarországra a magyar-horvát határ Baranya megyei szakaszán – tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

   

Popovics Dejan elmondta, hogy az éjszaka nyugalomban telt, a bevándorlók többsége Beremendnél lépte át a határt, onnan buszokkal szállították el őket, mások a zöldhatáron keresztül érkeztek. (MTI)

10:12 Újra megnyitották az ásotthalmi határátkelőhelyet

Szombaton délelőtt újra megnyitották az Ásotthalom-Királyhalom (Backi Vinogradi) határátkelőhelyet – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.Szenti Szabolcs elmondta, az utasok naponta 7 és 19 óra között vehetik igénybe az átkelőt.

   

A röszkei autópálya- és a röszkei közúti határátkelőhely továbbra is zárva van – közölte az őrnagy. A magyar-szerb határon azt követően kellett lezárni a három átkelőt, hogy a hét elején jogszabályváltozások és a határőrizet szigorítását követően migránsok ezeken keresztül próbáltak magyar területre jutni.

   

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója azt tapasztalta, hogy egyelőre csak néhány autó várakozott ki- és belépésre az ásotthalmi határátkelőnél szombaton délelőtt 10 órakor.

   

A rendőrség a helyszínen azt közölte, hogy a határátkelő csupán személyforgalmat fogad, magyar, szerb és uniós viszonylatban. Ez azt jelenti, hogy más ország polgárai, illetve a teherautók nem kellhetnek át ezen a határátlépőn. A hatóság tájékoztatása alapján a határátkelőt a helyszíni állapotoktól függően bármikor újra lezárhatják. (MTI)

 

10:10 A zákányi vasútállomáson újabb, ezernél több menekült vár vonatra

 

A zákányi vasútállomáson szombat délelőtt ezernél is több menekült várakozott a sínek mellett ülve – az MTI információi szerint Nagykanizsáról értük jövő – vonatra. 

   

A rendőrségi sorfallal körülvett emberek – többségében fiatal férfiak – nyugodtan várakoznak – tapasztalta az MTI helyszínen lévő tudósítója. 

 Jankó Szabolcs (Fidesz-KDNP), a valamivel ezer feletti lakosú Zákány polgármestere szombaton az MTI érdeklődésére elmondta: a migránsok többsége éjszaka a vasúti sínek mellett, illetve a zöldhatáron jött át Horvátországból. 

   

A még pénteken érkezett, Zákányban maradt menekültek egy részét éjfél után már elvitték vonattal a településről – mondta a polgármester. Korábban mintegy ezer ember gyalog indult el Nagykanizsára, ahonnan a regisztrációs pontokra szállították őket.

   

Közölte: az előző nap érkezettek közül néhány százan ott maradtak éjszakára, de közben újak “szivárogtak be” a határon, és azóta is folyamatosan érkeznek. 

   

A többség a pályaudvaron várja a vonatot, de a közeli sportpályán is sokan vannak – közölte a somogyi falu vezetője, aki arról is beszámolt, hogy pénteken a faluban “volt egy kis riadalom, amikor a semmiből megjelent” mintegy 1500 menekült átvonult a településen, de mostanra normalizálódott a helyzet. A faluban nyugalom van, folyamatosan tájékoztatják a helybelieket. (MTI)

 

10:06 Péntek óta több mint ötezer migráns hagyta el Horvátországot

 

Horvátországba szerda reggeltől péntek 19 óráig 17 ezer illegális bevándorló érkezett, és több mint ötezer hagyta el az országot – tudatta a horvát közszolgálati televízió szombaton.

    

Horvátország a nyolc horvát-szerb határátkelő közül hetet lezárt, csak a bajakovói átkelő maradt nyitva, amely a Belgrád-Zágráb autópályán van. Ennek ellenére folyamatosan érkeznek a zöldhatáron az illegális bevándorlók. 

   

A kelet-szlavóniai Tovarnikban pénteken még több mint nyolcezer migráns tartózkodott, és további ezrek várják, hogy átléphessenek a még csütörtök éjszaka lezárt kiskőszegi-bezdáni határátkelőn, amelynek kiskőszegi horvát oldalát rendőrségi kordonokkal védik, és a híd közepén állítottak sátrakat a bevándorlók.

   

Azokat a migránsokat, akik illegálisan lépik át az országhatárt, a horvát hatóságok regisztráció nélkül, szervezetten, autóbusszal szállítják a magyar határra, ahol a magyar hatóságok átveszik őket. 

   

A menedékkérők azután indultak el Magyarország felé, miután Zoran Milanovic horvát miniszterelnök pénteken, rendkívüli sajtótájékoztatón bejelentette: nem tartóztatja fel tovább a migránsokat, nem zárja le az országhatárokat, és nem vezényli ki hadseregét a határokra. 

   

Az ország lehetőségei korlátozottak, ezért átértnek a “B-tervre” és a magyar határhoz irányítják az menekülteket – mondta. (MTI)

 

10:00 Működik a tranzitzóna Beremenden 

Pénteken 18 óra óta működik Beremenden az újonnan létesített tranzitzóna, annak ellenére, hogy még tart a kialakítása – közölte Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgató-helyettese szombaton, a menekültválsággal foglalkozó budapesti sajtótájékoztatón. 

   

Hozzátette: a hivatal munkatársai biztosítják a helyszínen a menedékjogi kérelmek átvételét.

   

Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályvezetője elmondta, hogy péntek éjfélig 209 963 emberrel szemben intézkedtek tiltott határátlépés miatt az idén, ebből 200 973-an Szerbia, 7993-an pedig Horvátország felől érkeztek.

   

Hozzátette: pénteken 7852 emberrel szemben intézkedtek ugyanezért, közülük a horvát-magyar határszakaszon 7562, a szerb-magyaron pedig 288 emberrel szemben. Szombat reggel 8 óráig 3065 embert fogtak el tiltott határátlépés miatt, közülük 2950-et a horvát-magyar határszakaszon.

   

Kiss Attila elmondta: péntekig 172 801 menedékjogi kérelmet nyújtottak be az idén, pénteken a kérelmek száma 362 volt. Szeptember 15-étől, a jogszabály-módosítás hatályba lépésétől kezdődően 334-en nyújtottak be kérelmet. Szintén ettől az időponttól kezdve 225 esetben menedékjogi őrizetbe vételt rendeltek el, pénteken ez a szám 69 volt. 

   

Az idegenrendészeti hatóság szeptember 15-étől 67 ember idegenrendészeti őrizetét rendelte el, többségét a bíróság által kiszabott kiutasítás végrehajtása érdekében. 

   

A befogadó intézményekben 1068-an tartózkodtak szombat reggel, rendkívüli esemény nem történt – mondta. 

   

Kérdésekre válaszolva Makula György, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának helyettes vezetője határozottan cáfolta, hogy a horvát és a magyar rendőrség között egyeztetés történt volna pénteken a bevándorlók átszállításáról.

   

Amikor a vonat beérkezett a magyarbólyi állomásra, a horvát rendőröknél még volt szolgálati fegyver az interneten megjelent felvételek tanúsága szerint, ám amikor megközelítőleg három óra elteltével a magyar rendőrök igazoltatták őket, már nem – vetették fel a sajtótájékoztatón. Makula György azt mondta: a rendőrség vizsgálja, mi történt a vonat beérkezése és az igazoltatás között. 

   

Szintén kérdésre válaszolva Balázs László ismertette, hogy 1142 embercsempész ellen intézkedtek eddig. (MTI)

9:45 A honvédelmi miniszter elrendelte az önkéntes műveleti tartalékos katonák részleges behívását

 

 A tömeges migrációs helyzet miatt Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnökének javaslatára Simicskó István honvédelmi miniszter elrendelte az önkéntes műveleti tartalékos katonák részleges behívását – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) közleményben szombaton az MTI-vel.

   

Közleményük szerint az éves behívási terveknek megfelelően a Magyar Honvédség kötelékében jelenleg is több mint száz önkéntes tartalékos katona teljesít szolgálatot. A tömeges migráció okozta válsághelyzetben azonban a tartalékosok az eddigieknél is nagyobb létszámban kapják meg behívójukat.

   

A HM azt írta: elsősorban azoknak az aktív katonáknak a laktanyán belüli feladatait látják majd el, akik már huzamosabb ideje az ideiglenes biztonsági határzár, illetve a Határozott Fellépés 2015 elnevezésű gyakorlat feladataiban vesznek részt. 

   

Az önkéntes műveleti tartalékos katonák a határ mentén zajló munkálatok során a rendészeti feladatok kivételével minden egyéb tevékenységbe is bevonhatók – olvasható a HM közleményében.

   

A Magyar Honvédség önkéntes tartalékos rendszere két részből tevődik össze, a védelmi és műveleti tartalékosokból. Az őrzés-védelmi feladatokra rendszeresített, kétezres létszámban megjelölt védelmi tartalékos keret szinte mindig teljesen fel van töltve. Az önkéntes műveleti tartalékosok száma is meghaladja a három és fél ezret.

   

Simicskó István honvédelmi miniszter a Magyar Idők múlt szombati számában úgy nyilatkozott: a múlt hét végéig már 4300 magyar katona teljesített szolgálatot a déli határnál.

   

A miniszter a lap szombati számában megjelent interjúban legfontosabb feladatként jelölte meg a műszaki határzár kiépítésének felgyorsítását, és ezzel indokolta a térségben lévő katonák létszámának növelését is. Fontosnak ítélte a határzár élőerős védelmét annak érdekében, hogy jogkövető magatartásra lehessen bírni az illegális bevándorlókat, és hatékonyabban lehessen fellépni az embercsempészbandák ellen. 

   

Simicskó István szerint meg lehet oldani, hogy a határzár mentén elég ember legyen, és jelezte: meg kell vizsgálni – és ha lehet, ki kell aknázni – a tartalékos rendszerben rejlő erőforrásokat is. (MTI)

 

7:39 Éjszaka háromezer menekültet fogadtak a letenyei határátkelőn

 

Szombatra virradó éjjel mintegy háromezer illegális bevándorlót szállítottak Horvátországból buszokkal a Letenye-Muracsány (Gorican) autópálya-határátkelőre – értesült az MTI a helyszínről.

   

Ötvenöt autóbusz érkezett péntek estétől a letenyei határátkelőhöz, ezekről a hatóságok magyar buszokra ültették át az utasokat. Az utolsó jármű hajnali negyed 6-kor indult el a határról, ahol mindvégig nyugalomban zajlott a migránsok fogadása.

   

Az MTI úgy tudja, hogy a buszokkal Szentgotthárdra, illetve Vámosszabadiba, regisztrációs pontokra vitték tovább a Horvátország felől érkezőket.

   

A rendőri jelenlétet péntek estétől erősítették meg a határátkelőnél, de éjszaka honvédségi egységek is érkeztek Letenyére. A járműforgalom mindezek ellenére zavartalan volt mindkét irányba.

   

Az Országos Rendőr-főkapitányság éjszakai közleménye szerint a magyar-horvát határszakaszon keresztül pénteken tömegesen indultak meg illegális bevándorlók Baranya, Somogy és Zala megyébe. Beremenden, Magyarbólyon, Gyékényesen, Nagykanizsán és Letenyén éjfélig csaknem ötezer migránssal szemben intézkedett a rendőrség, majd az érkezőket a regisztrációs pontokra, Vámosszabadiba és Szentgotthárdra kísérték – írták.

   

A közlemény felidézi, hogy Magyarbólyon a magyar államhatárt pénteken illegális bevándorlókkal átlépő vonat mozdonyvezetőjét és személyzetét a rendőrök előállították. A szerelvényt Magyarország területére bekísérő – szolgálati lőfegyverrel nem rendelkező – horvát rendőröket igazoltatták, majd visszakísérték őket a államhatárig. (MTI)

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük