Több mint ezer menekült tört ki az osztrák-szlovén határ melletti gyűjtőállomásról és gyalog indult útnak

A többség a B67-es úton indult el Graz irányában Fotó:Nikolai Atefie/Twitter

A menekültek többsége a B67-es úton indult el Graz irányában Fotó:Nikolai Atefie/Twitter

 

Körülbelül 1000-1500 migráns tört ki a spielfeldi gyűjtőpontról szerda délelőtt, írja a Kurier. A menekülteknek valaki azt mondta, Németország közel van, ezért gyalog indultak el az utakon és vasúti sínek mellett északra. Délután még mindig körülbelül ezer ember (köztük gyerekek) gyalogolt észak fele kisebb csoportokban. Délelőtt körülbelül 2000 ember érkezett az osztrák-szlovén határátkelő mellett berendezett gyűjtőállomásra, ahol regisztrálták őket, majd buszokkal átmeneti szállásra kezdték szállítani a migránsokat, ám mivel egy részüknek sokat kellett várni, gyalog indultak el a B67-es úton, abban a hitben, hogy Németország csak pár kilométerre van. Néhány visszatértek Spielfeldre, ám a többség kitartóan gyalogolt Graz irányában. A rendőrség délután még nem tudta megmondani, mihez kezd az úton lévőkkel.

 

 


 

 

Százötven migránst fordítottak vissza az osztrák-szlovén határról

Százötven migránst fordítottak vissza az osztrák-szlovén határról, és küldtek vissza Szlovéniába kedden – közölte a karintiai rendőrség szóvivője szerdán. A menedékkérők vonattal utaztak Karintia irányába, beutazásukat az osztrák rendőrség utasította vissza, és a szlovén hatóságok gondoskodtak visszaszállításukról a szlovéniai Jesenice városnál. Rajtuk kívül további migránsok Ausztriába történő beutazását is megtagadták kedden, ők szintén vonattal érkeztek a határhoz.

   

A stájerországi rendőrség vezetője kedden arról számolt be, hogy néhány menekült hamisított dokumentumokkal próbált bejutni az országba, így őket nem engedték be Ausztriába. 

   

Szerda délelőtt a stájerországi Spielfeld átkelőhöz egyszerre nagyjából 1500-2000 illegális bevándorló érkezett. A hatóságok próbálják irányítani haladásukat, azonban a határellenőrzés és a menekültek regisztrációja ilyen tömeges érkezés esetén csak nehezen kivitelezhető – közölte a tartomány rendőrségi szóvivője. 

   

Elmondta azt is, hogy ha sokan jönnek, akkor az emberek ellátása az elsődleges szempont, a regisztrációt később is elvégezhetik a befogadóhelyeken.  Az osztrák és a szlovén hatóságok gyűjtőhelyekre terelik a migránsokat, és vigyáznak arra, hogy senki ne tudjon kiugrani a sorból. A vöröskereszt helyi képviselője szerint az ételosztás szervezettebben folyik már, mint kedden. 

   

Összesen 4300 menekült töltötte a kedd éjszakát ausztriai menekültszállásokon, további 2400-an gyűjtőközpontokban és tranzitzónákban éjszakáztak – közölte Gerry Foitik, az Osztrák Vöröskereszt főtitkára. 

   

Kedd este négyezer menekült lépte át Ausztria déli határát. Az osztrák hatóságok szerint erről nem kaptak előzetes felvilágosítást Szlovéniától, a menekültszállások tele voltak és már nem tudták elutaztatni őket más osztrák tartományokba, így 1400-an a határ menti sátrakban aludtak. Kedden összesen 4500 menekült érkezett Stájerországnál Szlovéniából. (MTI)

 

Szakadatlanul érkeznek a migránsok Horvátországba

Szakadatlanul érkeznek a migránsok Horvátországba, a kelet-szlavóniai sátortáborba, ahonnan a horvát hatóságok vonattal és buszokkal folyamatosan szállítják őket a szlovén határra – jelentette az Index.hr horvát hírportál szerdán. A horvát belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta 208 ezer illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt.

   

Horvátország területére – a kelet-szlavóniai Bapska és Tovarnik körzetébe – hétfő éjféltől kedd 21 óráig csaknem 7000 migráns érkezett. A horvát hatóságok péntek éjszaka óta megpróbálják lassítani a migránsáradatot, aminek következtében az illegális bevándorlók a horvát-szerb határ szerb oldalán is feltorlódtak. A horvát hatóságok a bapskai határátkelőről csak nagyon lassan, 50-100 fős csoportokban engedik be a migránsokat az országba, és az opatovaci befogadóállomásra viszik őket. Az Index.hr szerint csaknem 3500 ember várta meg ott a szerda reggelt, közülük kora délelőtt, hogy elkerüljék az atrocitásokat, 1500-2000-et a hatóságok már be is engedtek Horvátországba, majd újra lezárták a határátkelőt.

   

A szlovén rendőrség adatai szerint kedd nulla órától szerda reggelig 11 ezer migráns lépte át a szlovén-horvát határt, egy részük illegálisan, a zöldhatáron keresztül érkezett az országba, Ausztria felé pedig ugyanezen idő alatt 4500 menedékkérő távozott.

   

A horvát közszolgálati televízió jelentése szerint az éjszaka érkező migránsok közül többen a hideg ellenére, a néhány fokos Szutla folyón átkelve érkeztek szlovén területre. Helyszíni beszámolók szerint a sötétben nem találták meg a folyón átívelő hidat, ezért úgy döntöttek, átgázolnak rajta. Sok volt közöttük a gyerek és a nő, a víz sokaknak a nyakáig ért. A híd mindössze 100 méterrel volt arrébb attól a helytől, ahol átkeltek a folyón.

   

A magyar-horvát zöldhatár péntek éjféli lezárása óta a horvát kormány a szlovén határra szállítja a migránsokat, és nem irányítja többé őket a horvát-magyar határra. Azóta Szlovéniában 21 ezer 455 illegális bevándorlót regisztráltak. (MTI)

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük