Toleráns osztrákok: Ausztria polgárai befogadóak, de az iszlám vallás zavarja őket

 

A meinungsraum.at kutatócég által végzett online felmérés során ezer embert kérdeztek meg.  Ausztria lakosai egyre toleránsabbak – jelentette ki Christina Matzka, a kutatóintézet vezetője. 

A felmérés szerint az osztrákok 72 százaléka befogadónak gondolja magát, bár hatvan százalék a polgártársait intoleránsnak tartja. A megkérdezettek 78 százalékát nem zavarná, ha egy családtagjukról kiderülne, hogy a saját neméhez vonzódik. Ha a családon belül leszbikusok kötnék össze az életüket, azt 77 százalékuk tolerálná, a férfiak közötti házasságkötést 71 százalékuk fogadná el. A felmérésben részt vevők 59 százaléka pedig azt is elfogadja, ha két férfi fogad örökbe egy gyereket. 

A megkérdezettek 82 százalékát nem zavarná, ha a fogorvosa afrikai lenne, 79 százalékát pedig az, ha török sebész operálná. Ha a használtautó-kereskedő arab, 73 százalék nem csinálna belőle gondot. A női főnök a kutatásban részt vevők tíz százalékát zavarná, egy kerekesszékes kollégát 94 százalék fogadna el. 

Az iszlám kérdésében kicsit csökken az elfogadás mértéke az osztrákok körében, mivel a megkérdezettek 65 százaléka ellenezné, hogy egy családtag felvegye ezt a vallást, 64 százalék nem szeretné, hogy mecset épüljön a szomszédságában és a megkérdezettek 42 százalékát zavarná egy közelben épülő buddhista centrum.

 

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük