Tovább tart a hőség Ausztriában: csütörtökön akár 38 fok is lehet

Jegesmedve a Schönbrunni Állatkertben Fotó: Daniel Zupanc / Tiergarten Schönbrunn

 

A bécsi Praterstern mérőállomáson vasárnap már  kora délelőtt 30 fokot mértek, hétfőn délben Bécs belvárosában 32 fok volt. Ausztria északkeleti részén az ózonszint ismét átlépte az egészségügyi határértéket. 

Vasárnap erős esőzések voltak Vorarlberg tartományban, Bludenznél 40 alkalommal kellett kivonulniuk a tûzoltóknak, hogy a pincékből és a mélygarázsokból kiszivattyúzzák az akár negyven centiméteres magasságban álló esővizet. Tirolban is sok eső esett vasárnap este, Hall és Innsbruck közötti területen számos utca és pince került víz alá.

A hőséget kihasználva az egyik bécsi hotellánc akciós csomagot hirdetett, eszerint harminc fok feletti nappali hőmérséklet esetén személyenként 30 euróért lehet éjszakázni a hûvös hotelszobákban. Az akciót csak fővárosi lakosok vehetik igénybe. 

Az idei nyári melegrekord 38,3 fok volt, ezt az értéket az alsó-ausztriai Kremsnél mérték július közepén. Az országos hőségrekordot,a 2013-ban szintén a tartományban fekvő Németóvárnál (Bad Deutsch-Altenburg) lejegyzett 40,6 fok tartja. (MTI)

 

Tirolban levideóztak egy lezúduló sár- és kőlavinát.

 

Hûvös helyek Bécsben

Az osztrák fővárosban számos olyan hely van, ahova elmenekülhetnek a turisták a nagy forróság elől. Lehet hûsölni jegesmedvékkel, templomokban és kazamatákban, de a város csatornarendszerében is.  

Mivel egyelőre az osztrák fővárosban sem csitul a hőség,  Compress ügynökség a wien.orf.at segítségével összeszedte azokat a helyeket, ahova elbújhatnak kicsit a forróság elől az emberek. És közben még szórakozhatnak is. 

2014 tavaszán nyitott meg a Schönbrunni Állatkert új jegesmedve kifutója, amely nemcsak a lakóinak kínál kellemes környezetet, de a látogatóknak is. Amíg a jegesmedvék a hideg vízben lubickolnak, addig a Polardomban a látogatók üdítő hőviszonyok között ismerkedhetnek az Arktisz és az Antarktisz élővilágával valamint a klímavédelem fontosságával.

Szintén jó választás a forró napokra a „3. Mann Tour”, amely az angol krimihős, Harry Lime világán, a bécsi csatornarendszeren kalauzolja végig a résztvevőket. A mûfaj szerelmeseinek nemcsak kötelező program a túra, de 45 percnyi felüdülés is a 23 fokban. 

Gyakorlott városlátogatók számára nem újdonság, hogy a templomok is jó menedéket jelentenek a hőség elől. Bécsben ebből a szempontból az Augustinerkirche és a Michaelerkirche a jó választás, mert itt csak 24 fok uralkodik, szemben a Stephansdom, a Karlskirche és a Kirche Maria am Gestade 28 fokos melegével. Aki a borzongástól sem riad vissza, annak érdemes beneveznie a Stephansdom katakombáit vagy a Michaelergruftot bemutató vezetésekre.

Nemcsak a hőség, de a város zaja elől is elmenekülhet kicsit, aki a budapesti Gozsdu Udvarhoz hasonló Raimundhof felfedezésére indul. A Ferdinand Raimund színészről elnevezett udvar a Mariahilferstrasse 45. számnál kezdődik, és a Windmühlgasséra ér ki. A lépcsőházak és belső udvarok láncolatából álló Raimundhof hangulatos kávéházakat, lokálokat és elegáns boltokat rejt.

A sportos kedvû látogatók jó, ha tudják, hogy 2012 óta nyáron is lehet korcsolyázni az osztrák fővárosban. A Stadthalléban júniustól október 20-ig, kedd délutánonként lehet róni a köröket a jégen. 

Mivel a hőségben fontos a bőséges folyadékbevitel, a bécsi vízmû, a Wiener Wasser ismét kihelyezte a város forgalmas pontjaira a nyolc mobil ivókútját, ahol ingyen olthatják szomjukat a városlakók és a turisták. A 2008-as foci Eb-ről már jól ismert kutak a Rathausplatzon, a Grabenen, a Heldenplatzon, a Pratersternnél és a Museumsquartierral szemben ontják a friss, hûsítő forrásvizet, amely az Alpokból érkezik az osztrák fővárosba. Bécsben egyébként összesen 900 ivókút van, amelyek könnyedén megtalálhatók a város digitális térképe www.wien.gv.at/stadtplan segítségével.

Akinek szerencséje van, az már a látnivalókhoz vezető út során, a tömegközlekedési eszközökön is hûsölhet. Bécsben ugyanis a buszok 85 százalékán már van klíma. Nem ennyire jó a helyzet a metró- és a villamosszerelvények esetében – előbbiek fele, utóbbiak esetében pedig minden harmadik légkondícionált, de a jármûpark folyamatos cseréjével ez az arány is egyre jobb lesz. 2027-re a Wiener Linien összes, mintegy ezer jármûve klímával is fel lesz szerelve. (Compress)

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük