Tragédia a Hohe Wandon: mennyire veszélyes a népszerû kirándulóhely?

A kiépített ösvényt jelző tábla a Hohe Wandon

A kiépített ösvényt jelző tábla a Hohe Wandon

 

Október 20-án az alábbiakat írtuk a következőket írtuk a balesetről.

A Hohe Wand nevû kirándulóhelyet családi programokra is ajánlják. A hivatalos turisztikai tájékoztatóban ez olvasható róla: „Wiener Neustadt közelében található. A 800 és 1.135 m közötti magasságban elterülő erdős fennsík egy jól kiépített úton egész éven át kényelmesen megközelíthető. A Hohe Wand Természeti Park számtalan érdekes látnivalót kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt: Skywalk kilátóterasz, sziklás ösvény, kilátótorony, kis állatkert, játszó- és szórakoztató hegy, simogató állatkert.

A kurier.at beszámolója szerint a tragédia a kötelekkel, sodronyokkal biztosított Springlessteig nevû részen történt. A 36 éves bécsi férfi két gyermekével ereszkedett lefele – az 5 éves önállóan, míg a 3 éves testvérét a hátán vitte egy gyermekhordozó hátizsákban. Az idősebb fiú kicsúszott az egyik kötélnél, az apa utána kapott, azonban a mozdulattól elveszítette az egyensúlyát és mindhárman a mélybe zuhantak.

A Mozgásvilág.hu szakportál utána járt az esetnek, többek között amiatt, mert a magyar csaladok is szívesen keresik fel a magyar határtól nem messze található természeti parkot. Arra voltak kíváncsiak, mennyire veszélyes gyereket vinni drótokkal, létrákkal is megerősített ösvényre.

Az alábbiakat írják a helyről: 

A Springlessteig egy „A”besorolású klettersteig, mely kifejezést azonban még a szakemberek is idézőjelesen használnak. A felső szakaszon van drót, illetve egy 5 méteres ferde vaslétra, de abszolút gyermekbarátként hirdetik. A természeti park, amelyben a kiépített túraösvény található, kimondottan a családokat célozza. Az összes elérhető leírás az út egyszerûségét hangsúlyozza. Még a mentésben részt vevő hegyimentők között is volt olyan, aki elmondta, hogy a saját kislányával egykor maga is végigjárta ezt az útvonalat.

Monostori András, a Mountex Adventure vezető oktatója nemrégiben egy családokból álló csoportot vezetett ugyanezen az úton. A hat családban sok gyermek volt, a legfiatalabb 6, a legidősebb 12-13 év körüli. András elmondása szerint ez tényleg csak egy túraösvény, a „fal” közvetlenül a ház alatt kezdődik. Nagyon sokan gyermekekkel együtt is gond nélkül teljesítik. Nekik sem adódott semmilyen problémájuk. Egy másik útból érkezve, csak felfelé irányban választották a Springlessteigot. Mindenkin volt sisak, az előző mászás után senki sem vette le. A gyermekeket „vonatként” egymáshoz fûzte, az első srácot pedig magához kötötte, így a csapatból minden gyermek be volt kötve.

A teljes cikk itt olvasható.

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük