Tragédia Ausztriában: fegyvert fogott a rendőrökre, a járőrök lelőtték

A rendőrség közlése szerint a csütörtökön este 10 órakor rabolta ki a fiatalember Wiener Neustadt-ban a Wienerstrasse-n található benzinkutat. A shopban előbb cigarettát vásárolt, majd a hátizsákjából elővett egy maroklőfegyvert, azt az alkalmazottra fogta,és a pénzt követelte.  A jelentésből nem derül ki, hogy meg is kapta-e a bevételt, a benzinkutas mindenesetre kimenekült a helyiségből, aztán a  támadó is távozott, beült a kocsijába és elhajtott. A pénztáros meg tudta jegyezni a gépkocsi rendszámának egy részét.

A kurier.at úgy tudja, a férfi maszkot viselve, fegyvert szegezve támadt az alkalmazottra, azonban pénz nélkül kellett távoznia édesanyja autójával. A rendőrségi közlés szerint nem viselt álarcot.

A B 17-es főúton Neunkirchen irányába menekülő tettest több járőrkocsi is üldözőbe vette, végül hat rendőrautó üldözte. Neunkirchen külterületén akarták megállítani először, ekkor még áttörte az útzárat, azonban a városban három kocsi fogta közre, elzárva a menekülés útját.

A férfi előbb az autójában maradt fegyverrel a kézben, majd kiszállt és a pisztolyt a rendőrökre szegezte. 

A járőrök erre több lövést is leadták rá, bár a mentőorvos hamar a helyszínre érkezett, a fiatalemberen nem lehetett segíteni, mivel több találat is halálosnak bizonyult.

Az eddigi vizsgálat kiderítette, hogy a lelőtt férfi egy airsoft  (mûanyag lövedéket kilövő, az éles lőfegyverekhez külsőleg teljesen hasonló) pisztolyt szegezett a rendőrökre. A kocsiban még egy gázpisztolyt és tapétázó kést találtak. A fegyverhasználat jogosságának vizsgálatra bizottság alakult, a fegyveres rablás körülményeit az alsó-ausztriai rendőrség vizsgálja.

A 21 éves férfi büntetlen előéletû volt, munkásként dolgozott, közelte a kurier.at.

A kurier.at képsorozata a helyszínről.

 

Frissítés szombat 11 óra:  A rendőrség közlése szerint a boncolás megállapította, hogy a férfi több halálos lövést is kapott. Hogy mi késztette a rablásra, illetve miért fogott fegyvert az őt üldöző rendőrekre, egyelőre nem ismert. A tartományi rendőrség szóvivője szerint a járőrök lehetőleg kerülniük kell a fegyverhasználatot, azonban csütörtökön este a fiatalember veszélyeztette a rendőröket a kézben tartott fegyverrel.

Mi az airsoft?

Az airsoft egy csapatjáték, amely több tekintetben is hasonlít a paintball-hoz. Ami azt illeti, közös gyökereik vannak, ugyanis mindkettő Japánból ered, ahol a 2. világháború után olyan szigorú fegyvertörvény lépett életbe, amely megtiltotta a polgároknak, hogy éles lőfegyverrel rendelkezzenek. A japánok a törvény hatályba lépése után elkezdték a maguk módján másolni az amerikai BB gun-okat (a “BB” itt – a közhiedelemmel szemben – nem “ball bearing”-re, azaz a csapágygolyóra utal, hanem a B és BBB méret közé eső BB sörétgolyó méretre), és ebből alakult ki mindkét sportág. Maga az airsoft a 70-es években indult világhódító útjára a szigetországból.

Az airsoft fegyverek azonban nem nagyméretû, festékkel töltött lövedéket, hanem 6 mm-es (ritkább esetben 8 mm-es, de az ilyen fegyverek nem igazán elterjedtek) tömör mûanyag, szabályos gömb alakú mûanyag golyókat – úgynevezett BB-ket lőnek, és további eltérés, hogy sokkal gyengébbek, mint a paintball fegyverek, a jóval kisebb méretû és tömegû lövedék miatt azonban ezek is tudnak fájdalmat, illetve akár sérülést is okozni. De a legjobb az, hogy az airsoft fegyverek 1:1 méretarányú fegyvermásolatok (replikák), vagyis szinte megszólalásig hasonlítanak az igazi fegyverekre, éppen ezért úgy is kell kezelni őket, mintha igaziak volnának

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük