Trükkös álellenőrök Ausztriában: a nyugtaadási kötelezettségre hivatkozva büntetnek

 

A kurier.at beszámolója szerint már a Pénzügyminisztérium is foglalkozik az esetekkel. A törvény szerint a nyugtát a vevőnek ki kell vinnie az üzletből, azonban ha ezt nem teszi meg, nem jár semmiféle szankcióval. Azonban álellenőrök, bízva abban, hogya  többség nem ismeri a voantkozó passzust, az üzletek előtt elkérik a nyugtát a vásárlóktól. Ha az nem tudja felmutatni, akkor 100 euróra (de a hatóságok tudnak 250 eurós büntetésről is) megbüntetik, de olyan is előfordult, hogy figyelmeztették a vevőt. 

A kurier.at megszólaltatta Johannes Pasqualt, a Pénzügyminisztérium szóvivőjét, aki elmondta, szinte minden tartományból kaptak bejelentését hasonló átverésekről – korábban a Gazdasági Kamara is kiadott egy közleményt, amiben a csalásra figyelmeztet. A sajtófelelős elmondta, a minisztérium nem rendelt el ilyen ellenőrzést – a törvény alapján nincsen is értelme, hiszen nem jár következménnyel, ha valaki nem teszi el a nyugtát minden vásárlás után. Az igazi adóellenőrök pedig sohasem készpénzben veszik a büntetést, így Pasqual arra hívta fel a figyelmet, aki észrevesz egy ilyen, magát hatósági embernek kiadó személyt, azonnal jelentse az esetet a rendőrségnek, mivel bűncselekményről van szó.

Trükkös csalás magyarokkal Eisenstadtban

Az ORF beszámolója szerint szerdán az eisenstadti önkormányzatnak kellett közleményt kiadni, mivel a városban csaló csatornatisztítók bukkantak fel, akik azt állították, hogy egy kanadai cég emberei, és a testülettel kötött szerződés alapján dolgoznak. Kiderült azonban, hogy angolul beszélő magyarokról van szó, akik egy fehér, magyar rendszámú kombival közlekedtek és magyar cég pecsétjét használták. Az önkormányzat arra hívta fel a figyelmet, nincsen megállapodása se kanadai, se magyar vállalkozással.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük