Trükkös lopások Burgenlandban: megzavarják a távirányító jelzését, kirámolják a nyitva maradt kocsit

Zavaró berendezés: csak azt hisszük, hogy lezártuk a távirányítóval a kocsit Fotó: orf.at

 

Az orf.at beszámolói szerint Neusiedl am See-ben szombaton délelőtt egy osztrák férfi autójából vittek el élelmiszert és orvosságokat. Délután egy magyar rendszámú kocsi tulajdonosa rosszabbul járt, amíg bevásárolt, elvitték mobiltelefonját, iratait és bankkártyáit, valamint utazótáskáját, összesen 1500 euró értékben.

Az osztrák rendőrség arra hívja fel a figyelmet, hogy Neusiedl am See és Parndorf környékén szaporodtak meg az esetek, üzletek és bevásárlóközpontok parkolóiban több hasonló eset is történt. A módszer mindig ugyanaz: a sofőr távirányítóval zárja – azaz csak zárná – a kocsi ajtaját, azonban egy készülékkel a tolvajok megzavarják a jelet. Az autó nyitva marad, kipakolják, és utána gyakran ők zárják le a központi zárat.

Hegyi Zoltánt, az egyik budapesti  biztonságtechnikai cég tulajdonosát arról kérdeztük, lehet-e védekezni az ilyen esetek ellen.

–    Sajnos, nem ismeretlen a módszer Magyarországon sem –  mondta el portálunknak a szakember.  A távirányítós ajtózárás kényelmi funkció, rádiófrekvenciás jelet küld a jármûnek, meghatározott frekvencián. Ha valaki ezzel egy időben, ugyan azon a frekvencián nagyobb teljesítménnyel sugároz a gépkocsi közelében, akkor a kocsi nem érzékeli a távirányító szignálját, a tulajdonos viszont ebből  semmit nem vesz észre, úgy gondolja, bezárta az autóját.  A legegyszerûbben úgy lehet védekezni ez ellen, rá kell nyitni a kilincsre, hogy ellenőrizzük, tényleg zárva van-e a jármû. 

–   Létezik-e megbízható védelem a kocsiknál?

–    Az igazán alapos megoldás a független riasztórendszer beszerelése a kocsiba, ugyanis a gyári szerkezetek meglehetősen könnyen kiismerhetőek, emiatt nem nyújtanak teljes biztonságot. Csak egy példa: a gyári riasztó azt figyeli, bezáródott-e a központi zár, ekkor bekapcsol, ha kinyílik, akkor kikapcsol.  Az egyes autótípusok védelmi rendszerei hasonló módon mûködnek, tehát a tolvajoknak elég egyet kikölcsönözniük, utána már képben vannak. Ha viszont mi szereljük be a riasztót, akkor csak mi ismerjük a mûködési elvét. A külön távirányítóval mûködő riasztó esetén jóval nehezebb dolguk van a tolvajoknak.

–    Említette, hogy Magyarországon is történtek hasonló esetek.

–    Igen, és sajnos mostanában is előfordulnak, főleg bevásárlóközpontok környékén.  Kihasználják azt, hogy az emberek kevésbé figyelnek, vagy éppen ellenkezőleg, a gyerekeikkel vannak elfoglalva, és záráskor megzavarják a rádiójelet. Az eleve gyanús lehet, ha egy ilyen helyen két-három figura ül egy kocsiban, látszólag minden cél nélkül, de persze ezt egy hétköznapi ember nehezebben szúrja ki.

–    Említette, hogy itthon kelet-európai csapatok alkalmazták ezt a trükköt.

–    Így van, és nehezen tudom elképzelni, hogy Ausztriában egy osztrák CNC-szakmunkás ilyesmire vetemedne.  Ahogy Kelet-Európa vonul nyugat felé, tart vele az alvilág is. Az ott élők pedig egy nyugodt, viszonylag békés világba nőttek bele, egyszerûen el sem tudják képzelni, hogy tőlük keletre teljesen másképp gondolkodnak az emberek. 

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük