Túl közel: sérülések és tűzesetek szilveszterkor Ausztriában

Idén is számos pirotechnikai baleset történt szilveszterkor – sok közülük azért, mert az ünneplők túl közel kerültek a már meggyújtott rakétákhoz és tűzijátékokhoz. A rendőrség jelentése szerint Karintiában öt embert kellett kórházba szállítani. Tirolból is több tűzijáték okozta tűzesetet jelentettek, írja a Kronet.at.

Vasárnap este Nikelsdorfban (Karintia) egy 55 éves férfi súlyosan megsérült a kezén, amikor egy rakéta eltalálta. Egy 33 éves és egy 16 éves fiatalembert az arcán is eltaláltak. Rennwegben egy 49 éves férfi, Althofenben egy 29 éves nő szenvedett kézsérülést.

Az első baleset 18 órakor történt egy 55 éves férfi kertjében. Egy F2-es kategóriájú rakéta eltalálta a férfi kezében lévő mobiltelefont. A férfi azt gondolta, hogy nem sikerült meggyújtani a rakétát, ezért közelebb ment hozzá – jelentette a karintiai tartományi rendőrigazgatóság. Amikor a férfi újra megpróbálta begyújtani a rakétát, az elsült és közelről eltalálta őt. Az elsősegélynyújtás után a mentőszolgálat a villachi regionális kórházba szállította.

Úgy gondolták, nem sikerült meggyújtani..

Umbergben egy 33 és egy 36 éves bécsi férfi éjfélkor két gyújtózsinórral ellátott tűzijáték-akkumulátort gyújtott meg. A 33 éves férfi túl közel tartózkodott az akkumulátorhoz, és a gyújtáskor az arcán megsérült. A helyszíni ellátás után mentőautóval a klagenfurti kórházba szállították.

Egy 49 éves férfi szintén éjfélkor Rennwegben gyújtott meg egy tűzijáték-akkumulátort. A német férfi elmondása szerint azért maradt ott, mert úgy gondolta, hogy nem sikerült meggyújtani.  Az akkumulátor viszont rendesen elsült, s az egyik kezén megsérült. A mentőszolgálat kórházba szállította látszólag könnyebb sérülésekkel.

Egy althofeni balesetben egy pirotechnikai eszköz egy 29 éves nő kezében robbant fel, aki egyelőre nem tudni, hogy milyen mértékben sérült meg. Az elsősegélynyújtás után a nőt a friesachi kórházba szállították. A baleset okának kivizsgálása a rendőrség szerint még tart.

Wolfsbergben egy tinédzser (16) súlyosan megsérült az arcán, miután egy meggyújtott rakéta fölé hajolt.

Vagyoni károk Karintiában

A sérülések mellett a pirotechnikai eszközök anyagi károkat is okoztak a déli tartományban. St. Andrä településen (Wolfsberg körzet) ismeretlen tettesek egy postaládában pirotechnikai eszközt gyújtottak fel, amely ennek következtében megrongálódott. Spittal an der Drauban este kigyulladt egy szemétsziget, mert a kiégett elemes tűzijátékokat túl korán dobták oda. Miután egy férfi este 10 óra körül füstöt észlelt, a tűzoltóknak sikerült gyorsan eloltaniuk a tüzet.

Két tűz Tirolban

Nem megfelelően elhelyezett pirotechnikai eszközök miatt gyulladt ki hétfő este egy vendégház szeméttárolója a tiroli Maurachban. A tiroli tartományi rendőrigazgatóság szerint két német nyaraló éjfél körül kidobott több szilveszteri rakétát és két tűzijáték-akkumulátort, mivel azt hitték, hogy azok kialudtak.

Az egyik német nyaralóvendég maga vette észre a Maurachban keletkezett tüzet hajnali fél kettő körül, amikor a kinyitott ablakon keresztül égett szagot, füstöt érzett és pattogó hangokat hallott. A háztulajdonossal együtt tűzoltó készülékkel kezdték el oltani a tüzet. A riasztott tűzoltóknak sikerült a tüzet teljesen eloltaniuk. Huszonöt tűzoltó vonult ki.

Rakéta gyújtotta fel a sövényt

A hopfgarteni sövénytűz este fél nyolc körül keletkezett, amelyet feltehetően egy szomszédos síterepről kilőtt rakéta okozott. A tüzet a tűzoltók eloltották. A tűzben jelentős anyagi kár keletkezett, személyi sérülés nem történt.

Zirlben (Innsbruck-Land kerület) egy szilveszteri rakéta 23.40 körül csapódott be egy családi ház hálószobaablakába. A dupla üvegezés külső ablaka betört. A belső üvegen korommaradványok maradtak. Egy 40 éves nő, aki a becsapódáskor a hálószobában tartózkodott, sokkot kapott.

A rendőrség két férfit is megvádolt tiltott tűzijátékok birtoklásával és meggyújtásával, amelyeket „feltehetően keletről hoztak be”. A 18 és a 27 éves fiatalember 18.20 körül gyújtotta meg a pirotechnikai termékeket Völsben (Innsbruck-Land kerület). A még fel nem gyújtott tűzijátékokat lefoglalták. A 18 éves fiatalembert már karácsony napján feljelentették több száz tiltott tűzijáték birtoklása miatt.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük