Új szabályok: FFP2-maszk a szabadban és rövidebb karantén

Újabb intézkedéseket hozott a kormány a koronavírus-járvány súlyosbodása miatt Ausztriában. Erre az omikron vírusvariáns gyors terjedése miatt van szükség. A szabadban is kötelező lesz a maszkviselés, változások lesznek a karantén és a zöld útlevél terén is.

Az új szabályok röviden:

  • Január 11-től az FFP2-maszkokat kötelező lesz a szabadban is használni, ha a kétméteres távolság nem tartható. Ilyenek például a gyalogos zónák, vagy a csoportos gyülekezések. A szövetségi tartományok elrendelhetik, hogy a nagyforgalmú helyeken kötelező legyen a maszk használata.
  • Szombattól új karanténszabályok lépnek életbe: a jövőben az emberek akkor sem lesznek többé kontaktszemélyek, ha háromszor beoltották őket, vagy ha mindenki FFP2-maszkot viselt ott, ahol a fertőzöttet találtak. Ez azokra a gyermekekre is vonatkozik, akik még nem kapták meg a harmadik oltást. A karanténidőszak január 8-tól öt napra csökken azoknak, akik kapcsolatba kerültek olyan személlyel, akinek a koronavírus-tesztje pozitív lett. Ezt követően lehetőségük lesz arra, hogy negatív PCR-teszt segítségével szabaduljanak a karanténból.  A kritikus infrastruktúrában dolgozó kapcsolattartó személyek esetében vannak kivételek: ők továbbra is munkába mehetnek a naponta érvényes teszt és FFP2 maszk viselése mellett.
  • A zöld útlevél február 1-jétől csak hat hónapig lesz érvényes.
  • Szigorúbb ellenőrzés várható jövő héttől a kereskedelemben (a bejáratnál vagy a pénztárnál), a 2G-szabályok betartása miatt. Február 3-tól súlyos jogsértések esetén ideiglenes bezárás is lehetséges lesz. 
  • Ahol lehetséges, homeoffice-t kell alkalmazni.

Mindezekkel az intézkedésekkel a szövetségi kormány meg akarja akadályozni az újabb, általános lezárást. A szigorítás oka az omikron vírusváltozat által okozott fertőzések számának gyors növekedése.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük