Uniós munkavállalás: a németek nem támogatják a tervezett angol korlátozásokat

 

 

Spiegel: a német kormány szerint Nagy-Britannia kisodródhat az EU-ból

Az Európai Bizottság által követelt 2,13 milliárd eurós pótlólagos befizetés ügyét lehet rendezni, “mert amikor pénzről van szó, az EU-ban még mindig sikerült megoldást találni”, az uniós társállamokból Nagy-Britanniába érkező munkavállalók bevándorlásának korlátozásával viszont David Cameron kormányfő elérkezhet ahhoz a ponthoz, ahonnan nincs visszaút, vagyis fenntarthatatlanná válhat az ország tagsága a közösségében – vélekednek a kancellári hivatalban és a külügyminisztériumban. 

Angela Merkel kancellár a legutóbbi uniós csúcson négyszemközti beszélgetést folytatott David Cameronnal, és elmondta neki, hogy a német kormány nem áll ki többé Nagy-Britannia uniós tagságának megtartása mellett, ha a brit kormány valóban megteszi a kilátásba helyezett intézkedéseket – írta a Spiegel.  Amennyiben London bevándorlási korlátozásokat vezet be, “akkor ennyi volt” – idézett a lap egy meg nem nevezett kormányzati forrást.

Kétséges, hogy Londonban megértették a kancellár üzenetét, hiszen Cameron néhány nappal később ismét “vöröslő fejjel” szónokolt a törvényhozás alsóházban az EU-társállamokból érkezők letelepedésének korlátozásáról – tette hozzá a Spiegel.

Angela Merkel már többször közremûködött a London és az EU viszonyában kialakult feszültségek enyhítésében, például amikor Cameron elutasította Jean-Claude Juncker megválasztását az Európai Bizottság elnökének. 

A társállamokból érkező munkavállalók betelepülésének korlátozása viszont megkérdőjelezi a négy szabadság – a személyek, az árucikkek, a szolgáltatások és a tőke szabad áramlása – elvét, amely “az európai integráció DNS-e”, és aki ilyet tesz, azzal még “a közismerten kompromisszumkereső kancellár is felmondja a szolidaritást” – írta a Der Spiegel.

A német kormány szerint David Cameron nagy sebességgel közelít ahhoz a határhoz, amelyen túl már nem lehet visszafordulni, hiszen amennyiben valóban szigorítja a bevándorlást, akkor Németország és sok más tagállam ellenállása miatt vesztesként tér haza Brüsszelből, és végül elveszíti a  brit európai uniós tagságról rendezendő népszavazást. 

A Bundestag – a német törvényhozás alsóháza – külügyi bizottságának egyik csoportja a napokban látogatást tett Londonban, és a brit kollégákkal találkozva válsághangulatot tapasztalt. Norbert Röttgen, a bizottság elnöke rémülten számolt be arról, hogy milyen nagy befolyásra tettek szert az EU-ellenes erők. 

“A politikai diskurzust az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) uralja” – mondta Röttgen a májusi európai parlamenti választáson legtöbb szavazatot begyûjtő pártról, amelynek politikai programja Nagy-Britannia kiléptetése az EU-ból, és az uniós állampolgárok szabad munkavállalásának megszüntetése.

A Konzervatív Párt a UKIP utánzásával, témáinak átvételével próbálkozik, és “úgy tûnik, mintha nem mûködne túl jól ez a stratégia” – mondta a Bundestag külügyi bizottságának elnöke a Der Spiegelnek, amely szerint Berlinben azzal számolnak, hogy ha Cameron továbbra is ezt a politikát követi, akkor akarata ellenére teljesítheti ellenfelei legnagyobb vágyát, Nagy-Britannia uniós tagságának megszüntetését. 

David Cameron az utóbbi hetekben több nyilatkozatában is kijelentette, hogy nem lehet korlátlan jognak tekinteni az EU-n belüli szabad munkaerőmozgást. Cameron szerint meg kell teremteni a lehetőséget arra, hogy a régi tagállamok korlátozhassák a munkavállalók bevándorlását az EU-hoz újonnan csatlakozó országokból addig, amíg azok gazdaságai fel nem zárkóznak az övékéhez hasonló fejlettségi szintre. A brit kormányfő a Konzervatív Párt nemrégiben tartott éves kongresszusán azt mondta, hogy a bevándorlás szigorításának kérdésében nem fogad el nemleges választ Brüsszeltől.

Brit sajtóértesülések szerint a londoni vezetés egyebek között azt fontolgatja, hogy bevezetik a “vészfékként” emlegetett jogszabályi megoldást, amely felhatalmazná a kormányt az EU-társállamokból érkezők betelepülésének leállításra bizonyos előre meghatározott szint elérése után, azon az alapon, hogy a további bevándorlás elfogadhatatlan terheket róna a közszolgáltatási rendszerre és a társadalmi kohézióra.

Német kormányszóvivő: érinthetetlen a szabad munkaerőmozgás elve

A német kormány szerint Nagy-Britanniának továbbra is az Európai Unióban a helye, de a szabad munkaerőmozgás elvét nem lehet megkérdőjelezni – közölte hétfőn Berlinben Steffen Seibert kormányszóvivő.

A szóvivő tájékoztatóján elmondta: a német kormány azt kívánja, hogy Nagy-Britannia továbbra is az EU “aktív és elkötelezett” tagja legyen, és Berlin együttmûködésre törekszik a munkaerő szabad mozgásával összefüggő esetleges visszaélések visszaszorításában. Ugyanakkor az EU-n belüli “szabad mozgás alapelve nem képezheti alku tárgyát” – emelte ki.

A szabad munkaerőmozgás London által követelt korlátozásának kérdése nem a német-brit kétoldalú kapcsolatok területéhez tartozik, hanem Nagy-Britannia és valamennyi uniós partnerének közös ügye, és London feladata annak “tisztázása, hogy milyen szerepet kíván betölteni a jövőben az EU-ban” – mondta Steffen Seibert.

London igyekszik csökkenteni a Spiegel-értesülés jelentőségét

Igyekezett csökkenteni hétfői első hivatalos reakcióiban a brit kormány a német Der Spiegel hírmagazin azon hétvégi értesülésének jelentőségét, amely szerint Angela Merkel német kancellár akkor sem lenne hajlandó az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgás London által követelt korlátozásának támogatására, ha Nagy-Britannia e korlátozások nélkül kilépne az EU-ból.

George Osborne brit pénzügyminiszter a BBC televízió hétfői politikai magazinmûsorában úgy fogalmazott: “ennek a sztorinak” az alapját találgatások képezik arról, amit “Angela Merkel esetleg mondhatott” azzal kapcsolatban, amit David Cameron brit kormányfő “majd a jövőben esetleg mond. (…) Ez így egy kissé gyenge”.

Osborne ezzel arra célzott, hogy Cameron a várakozások szerint még karácsony előtt intézkedéseket jelent be az EU-társállamokból érkezők bevándorlásának korlátozására. A pénzügyminiszter kijelentette: a brit kormány hasznos megbeszéléseket tartott az uniós bevándorlásról Berlinnel, és a németek megértik a brit lakosság aggályait az olyan EU-bevándorlókkal szemben, akiknek “nem feltétlenül van állásuk” Nagy-Britanniában, viszont igénybe veszik a brit szociális ellátórendszer szolgáltatásait. 

Ez hatalmas terhet ró a brit jóléti rendszerre, és a brit közvélemény ennek a problémának a rendezését akarja, “nyugodt és ésszerû módon”. “Mi a brit lakosság alkalmazottai vagyunk, és ezt fogjuk tenni” – mondta Osborne.

A brit pénzügyminiszter szerint az Európai Unió létrehozása során soha nem szerepelt az elképzelések között a legutóbbi időszakban lezajlott hatalmas méretû migráció, köztük olyanok tömeges betelepülése, akiknek még állásajánlatuk sincs, és egyenesen a brit szociális ellátó szolgálatokhoz fordulnak segélyért.

Ez komoly nemtetszést kelt a brit lakosság körében, mivel ezeket a szociális ellátásokat a brit adófizetők pénzéből folyósítják – tette hozzá. A brit sajtó már a Der Spiegel hétvégi cikke előtt olyan értesüléseket közölt, amelyek szerint Angela Merkel nem támogatja az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgás korlátozását célzó brit követeléseket. A The Sunday Times címû tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap az október végi brüsszeli EU-csúcson megszólaltatta a német kancellárt, aki kijelentette: Németország “nem fogja piszkálni” az EU-n belüli szabad mozgást szabályozó alapelveket.

Merkel szerint Németország abban egyetért Nagy-Britanniával, hogy elejét kell venni a visszaéléseknek a fogadó országok szociális ellátórendszerével, Berlin álláspontja szerint azonban az unión belüli szabad mozgás alapvető elvéhez “nem szabad hozzányúlni”.

Andor László, a múlt héten leköszönt előző Európai Bizottság  foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős biztosa a brit lapnak nyilatkozva kijelentette: német kormányilletékesek neki is többször egyértelmûvé tették, hogy Berlin nem fog hozzájárulni az Európai Unión belüli migráció semmiféle korlátozásához, mivel a német gazdaság óriási mértékben függ a munkaerőimporttól.

David Cameron miniszterelnök az elmúlt hetekben több nyilatkozatában is kijelentette, hogy a brit kormány álláspontja szerint nem lehet feltételek nélküli jognak tekinteni az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgást. Cameron a minap azt mondta, hogy a bevándorlás szigorításának kérdésében nem fogad el nemleges választ Brüsszeltől.

(MTI)

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük