untitled

Vádemelést javasol a rendőrség egy osztrák és 19 magyar gyanúsított ellen, akik a gyanú szerint úgy vettek fel euróalapú kölcsönöket ausztriai bankoktól, hogy előre elhatározták, egy vasat sem fognak visszafizetni.

Interneten és újsághirdetésekben toborozta ügyfeleit 2011 tavaszától egy magát hitelközvetítőnek kiadó osztrák férfi, aki ügyfeleinek Dávid néven mutatkozott be. A jelentkezőket a nyomozás adatai szerint egy mosonmagyaróvári lakásra hívta, elkérte személyes okmányaikat, és vállalta, hogy a nevükben, megbízásukkal Ausztriában euró-alapú személyi kölcsönt vesz fel, amelyet nem kell visszafizetniük. A hitelkérelmekhez fiktív lakcímadatokat használt – egy bécsi munkásszállóra jelentették be az igénylőket –, hamis munkáltatói jövedelemigazolásokat nyújtott be, arra számítva, hogy az osztrák bankok nem találják meg az ügyfeleket. A férfi álnéven segédkezett az összeg felvételénél, majd a megkapott pénzt megfelezte az ügyfelekkel.

 

Az ausztriai pénzintézetek a hitelek törlesztőrészleteinek három hónapon túli elmaradása után rájöttek, átverték őket. 19 személyt találtak, akik ugyanezzel a módszerrel vettek föl átszámítva néhány millió forintos kölcsönt. Az érintett bankok jelzése alapján az osztrák hatóságok 2012-ben csalás gyanúja miatt indítottak nyomozást. Összegyűjtötték a bedöglött hitelekkel kapcsolatos adatokat, majd a magyar érintettekre tekintettel felajánlották az eljárás lefolytatását a magyar hatóságoknak. A Legfőbb Ügyészség ezt elfogadta, az eljárás lefolytatására a Bács-Kiskun Megyei Főügyészséget jelölte ki, amely a nyomozással a megyei rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályát bízta meg.

 

– A főkapitányságon 2012. július 2-án indult a nyomozás csalás megalapozott gyanúja miatt – tájékoztatott Bársonyné Magó Krisztina százados, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. – A nyomozók megállapították, 2011 márciusától a budapesti K. Roland (42) és a szegedi K. Csaba (42)  a sikeres hitelfelvételen felbátorodva külön üzletet kötött a magát Dávidnak mondó férfival: ezer eurós közvetítői díjért vállalták, hogy új ügyfeleket hajtanak fel a férfinak.

A legnehezebb feladat a titokzatos Dávid azonosítása volt. 2015 márciusára kiderítették a kecskeméti zsaruk, hogy Borisz R. (35) osztrák állampolgár áll a csalássorozat hátterében. Megtudták, az osztrák–magyar határ közelében bérel lakásokat, két-háromhavonta váltogatja albérleteit. Március 19-ére azonosították aktuális tartózkodási helyét, és a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság közterületi támogató alosztályának zsarui Mosonmagyaróváron elfogták. A házkutatás során magyar állampolgárok részére kiállított útlevelek és fénymásolatuk, hamis osztrák lakcímbejelentő iratok, osztrák cégek hamis munkáltatói igazolásai, hamis okmányirodai pecsétek, banki bélyegzők kerültek elő. A bíróság március 21-én elrendelte Borisz R. előzetes letartóztatását. Rajta kívül 19 gyanúsított (köztük K. Roland és K. Csaba) ellen indult eljárás csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt, ők szabadlábon védekeznek. A nyomozást a főkapitányság május 15-én befejezte, az iratokat vádemelési javaslattal megküldte az ügyészségnek.

 

V. A.

FOTÓ: B.-K. MRFK

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük