untitled

Szinte minden második nő részmunkaidőben dolgozik Ausztriában

Radó Nóra, az MTI különtudósítója jelenti:

    Bécs, 2015. június 12. péntek (MTI) – Ausztriában folyamatosan nő a részmunkaidőben foglalkoztatottak száma, és közöttük egyre magasabb a nők aránya: 2015 első negyedévében már majdnem minden második osztrák nő dolgozott hetente 30 órát vagy annál kevesebbet – számolt be pénteken a Der Standard osztrák napilap az Osztrák Statisztikai Hivatal (Statistik Austria) adataira hivatkozva.

    Az újság rámutatott, miközben az 1990-es évek elején a nők körében 25 százalékot tett ki a részmunkaidős foglalkoztatottak aránya Ausztriában, ez a szám az elmúlt negyedszázad során folyamatosan emelkedett. A részmunkaidős állással rendelkező nők aránya 2014-ben már elérte a 46,9 százalékot, a 2015 januárjától márciusáig tartó időszakban pedig rekordszintre, 48 százalékra emelkedett.

    A Statistik Austria adatai szerint ezzel szemben a 30 órát vagy annál kevesebbet dolgozó férfiak aránya a tavalyi 11,4 százalékról 2015 első negyedévében 11,2 százalékra esett vissza.

    A Der Standard hozzátette, szakértők szerint a részmunkaidős foglalkoztatás a nők számára gyakorta az egyetlen lehetőség, hogy pénzt keressenek, és nem önszántukból döntenek amellett. Ehhez hozzájárul az a körülmény, hogy idős szüleik ápolása és a gyerekek ellátása továbbra is inkább a dolgozó nőket érinti, mint a férfi munkavállalókat.

    A genfi Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) adatai szerint a részmunkaidős foglalkoztatás főként a 2009-ben kezdődött globális pénzügyi válságot követően nőtt meg számottevően. A Statistik Austria számításai szerint 2015 első három hónapjában a 4,08 millió osztrák munkavállaló 28,6 százaléka dolgozott részmunkaidőben, s ez 0,4 százalékos emelkedés a tavalyi év ugyanezen időszakához képest.

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük