untitled

Átalakulóban van az Ausztriában munkát vállaló magyarok összetétele. Új rétegek jelentek meg, már nem csak a Nyugat-Dunántúlról mennek tömegesen a szomszédba dolgozni.

 A választ Horváth Csaba, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Vas megyei képviseletvezetője adja meg.

Horváth Csaba először arról beszélt, hogy milyen hiányosságaik vannak a magyar munkavállalóknak, amik nélkülözhetetlenek a hatékony és minden szempontból biztonságos munkavégzéshez.

– A mi irodánk már 13 éve foglalkozik Ausztriában dolgozó magyar munkavállalókkal, ebből hét éve intenzíven. Mára több mint hetvenezren tartoznak hozzánk, akiket tanácsadásban lefedünk. Hiányt pótoltunk, ugyanis addig senki sem foglakozott az ausztriai magyar munkavállalókkal. Különböző piaci cégek próbálkoztak hasonló tevékenységekkel, de rendkívül drágák voltak, és nem volt nyomon követés, nem volt visszaellenőrzés. Nálunk jogászok végzik ezt a munkát, őket rendesen kiképeztük: Ausztriában kaptak képzést, fel voltak arra készítve, hogy bármilyen jogi kérdésben tudjanak segítséget nyújtani.

Az elején nagyon sok baj volt a magyar munkásokkal, szerencsére most már egyre kevesebb. Az elsődleges probléma, hogy nem tudnak megfelelően németül. Társalgási szinten beszélnek, de a szaknyelvet, jogi nyelvet nem értik. A másik gond, hogy nem ismerték az osztrák társadalombiztosítási rendszert, az adórendszert és a munkajogot nem értették. Szerencsére mostanra javult a helyzet, de mindig vannak új munkavállalók, akiknek segítenünk kell.

Nagyon sok kiadványt készítettünk ehhez, magyar nyelven, egyszerűen és az irodáinkban komplett tanácsadást kaptak és máig is kapnak a magyar dolgozók. Hozzánk bármivel fordulhatnak: családi pótlék, GYES, munkajogi probléma. Vagy eljárunk helyettük, a nevükben az ügyben, vagy megadjuk az irányt, hogy hová kell fordulni az adott problémával.

Nagyon nagy hiányosság az, hogy kimennek úgy dolgozni külföldre, hogy nem ismerik az idegen ország társadalmi berendezkedését, a jogrendszerét, a szociális rendszerét. Emiatt sok éven keresztül a magyar munkavállalók nem kapták meg azt a szociális juttatáscsomagot, amit az osztrákok. Sokáig azt a bért sem kapták meg, amit osztrák munkatársaik.

Azt sem tudják a munkavállalók, hogy Ausztriában nincs olyan, hogy Munka törvénykönyve. Az ott dolgozók 98 százalékára kollektív munkaszerződés vonatkozik, és szóbeli megállapodás is elegendő a munkaviszony létrejöttéhez. A kollektív szerződéshez pedig nem fértek hozzá a munkások, főként, mert német nyelven volt. Mára elértük, hogy az osztrák szakszervezeti szövetségnél (ÖGB), ami minden járásban megtalálható, lehetőség van megnézni ezt a szerződést. Ebben meg tudja nézni a munkavállaló például azt is, hogy rá milyen munkabér vonatkozik.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük