untitled

A bevásárlóközpont parkolója gyakran megtelik Fotó: vienna.at

A bevásárlóközpont parkolója gyakran megtelik Fotó: vienna.at

 

Időről-időre kevés a parkolóhely a Bécs melletti bevásárlóközpontnál, a Shopping City  Südnél, emiatt a vásárlók alternatív megállóhelyet keresnek autóiknak. Az egyik területen történő megállás sokba kerülhet, a magánparkolóból ugyanis elszállítják a kocsikat – 360 euróért.

Portálunk Facebook-oldalán is többen beszámoltak arról a mödlingi, a Shopping City Süd közeli, bezárt hotel parkolóról, ahonnét gyakran elviszik az ott megálló autókat.  Az ORF kiderítette,  jogtalanul.

A bezárt hotel parkolója magánkézben van, és elég néhány percig ott hagyni az autót, máris ott van a szállítójármű, és viszi a kocsit. A mulatság nem olcsó, 360 eurót kell leszurkolnia annak, aki szeretné visszakapni az automobilját.  A többség fizet is, mert nincsenek tisztában azzal, hogy a parkoló tulajdonosa jogtalanul cselekszik, ugyan a parkolás miatt nem keletkezik közvetlen kára.

Az egyik érintett autós nem hagyta magát és az Osztrák Autóklubhoz fordult. Az ő kocsiját is elszállították, ám visszament a helyszínre, hogy fotókat készítsen. Egy e-mailben így írta le a tapasztalatait:  „ Körülbelül félórát lehettünk ott, ezalatt körülbelül tíz autót vittek. Alig hagyták ott a kocsit a tulajdonosok, máris ott volt a szállítójármű és elvontatta”.

Mindez azt a látszatot is keltheti, hogy valamilyen üzleti modellről van szó, mondta az ÖAMTC közlekedési szakjogász. Ha csak időnként állja meg a helyét a kijelentés, hogy a következő „lopóautó” már ott is van az elszállítás után, már feltehető a kérdés, hogy az osztrák jogrend mit kezd az ilyen esetekkel, jelentette ki a szakember. Innét már ugyanis az ügyészség az illetékes. Az elv mindig ugyanaz a hasonló esetekben: a terület tulajdonosa szorosan együttműködik a parkolással megbízott céggel és a mögötte álló, elszállítással foglalkozó céggel. (Jelen esetben is ez történt.)

A jogi hátteret egy ügyvédi iroda világította meg. Magánparkolóban alapvetően nem lehet parkolni, ha valaki engedély nélkül teszi meg, akkor birtokháborítást követ el és emiatt fel lehet jelenteni. Azonban a legtöbb esetben tilos elvontatni az így parkírozó járműveket. Ez csak akkor tehető meg, ha konkrét veszély áll fenn.  Teljesen extrém példaként egy olyan esetet említett, hogy valaki elállja a tűzoltóság bejáratát kocsijával – ám akkor vontatható el az útból jogszerűen, ha valahol kigyullad valami, és a tűzoltóknak vonulniuk kell. 

A jogtalan elszállítás ellen a bíróságon lehet panaszt tenni, és a per kilátásai jók az autótulajdonosok számára. Ám többségük tart az eljárástól és a költségektől, ugyanis ha mégis veszít, akkor 1000 eurós perköltséggel kell számolnia, az elvontatott kocsi kiváltása pedig csak 360 euróba kerül.

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük