untitled

Fertő–Fertőzug Nemzeti Park

A Magyarországra is átnyúló, sztyeppés tájjal büszkélkedő nemzeti parkot 1993-ban nyitották meg. Vízfelületeivel, nádasaival, vízparti mezőivel és sótartalmú, rendszeres időközönként kiszáradó tavacskáival a vidék Európa legvarázslatosabb természeti térségei közé tartozik.

A Fertő tó – nádassal borított sekély vizû, partközeli részét is beleszámítva – 36 kilométer hosszú, 12 kilométer széles, csupán másfél méter mély és vize enyhén sós, a hőmérséklete nyáron akár a 30 fokot is elérheti. A „Bécsiek tengere” télen rendszerint befagy, ezáltal kedvelt találkozóhelye a korcsolyázás, a jégvitorlázás és a jégszörfözés szerelmeseinek.

A tó környéke Ausztria legmelegebb régiója. A vidék évi 60 forró nyári nappal és 250 napos termékeny periódusával ideális feltételeket kínál a szőlőtermesztéshez és borászathoz, az itt élő növényzetnek és az állatvilágnak. A tó keleti partja Európa egyik legszelesebb területének számít, ezen belül is a déli széljárás miatt kedvelt találkozóhelye a vízisportok szerelmeseinek.

http://www.nationalpark-neusiedlersee-seewinkel.at/

Programok a látogatok számára

Az egyes részterületeken vezetett nemzeti parki kirándulások elsősorban olyan rendezvényként értelmezhetők, amely egy bizonyos élőhely részleteivel ismerteti meg a látogatókat. E kirándulásoknak semmiképpen sem céljuk, hogy a lehető legtöbb állatfajt mutassák be rövid időn belül. Egy kirándulás sokkal inkább azt a lehetőséget kínálja a résztvevőknek, hogy könnyen érthető módon ismerkedjenek meg e táj a különlegességeivel és fajgazdagságával.

Jelentkezés és inforáció:

Informationszentrum Nationalpark Neusiedler See – Seewinkel

Hauswiese, 7142 Illmitz, Tel.: 02175/3442, Fax: -4

e-mail: info@nationalpark-neusiedlersee-seewinkel.at

 

Thayatal Nemzeti Park

A határszéli fekvésnek és a nehéz megközelíthetőségnek köszönhetően a Thayatal Nemzeti Park és a völgy erdőinek csaknem 90 százaléka mentesült az erdőgazdálkodás alól.

A relatív parányi területen megtalálható az Ausztriában honos növények csaknem fele. Az ország más vidékein jóval nagyobb távolságokat meg kell tenni ahhoz, hogy az erdők képe változzon. A Thaya-völgyben elég néha, ha követjük a folyókanyarulatokat, és mindjárt egészen másként néz ki az erdő.

Néhány növénnyel benőtt rom és vár emlékeztet arra, hogy a völgyben nem mindig voltak olyan békések az idők, mint manapság. Ami pedig néhány éve még elképzelhetetlen volt, az mára valóság: a nemzeti park egy része Csehországban fekszik és minden további nélkül felfedezhető egy határokat átszelő gyalogos vagy kerékpáros túra keretén belül.

http://www.np-thayatal.at/en/pages/default.aspx

NP Thayatal/D. Manhart

 

Hohe Tauern Nemzeti Park

Karintia, Salzburg és Tirol határán fekszik Közép-Európa legnagyobb nemzeti parkja. A fejedelmi hegycsúcsokkal, mint a Großglockner és a Großvenediger, az örök jég birodalmának számító gleccserekkel és az impozáns Krimmli vízesésekkel a Hohe Tauern Nemzeti Park igazán sokoldalú természeti csodának számít.

A nemzeti park belsejében a természet teljesen érintetlen maradt, míg a peremvidékekre az alpesi gazdaságokban megvalósuló környezettudatos gazdálkodás és a természetes életterek harmonikus egymás mellett élése a jellemző.  

Számtalan túraútvonal

A Hohe Tauern Nemzeti Park varázslatos világát számtalan túraútvonal hálózza be, amelyeket egyedül vagy képzett nemzeti park őrökkel is bejárhatják a vendégek. A vezetett túrázások mellett szól az Ausztriában jól ismert és sokat hangoztatott mondás, miszerint „csak azt láthatjuk meg, amiről tudunk.” Júliustól szeptemberig hétfőtől szombatig 25 túrázás áll a kirándulók rendelkezésére. A tematikus választék rendkívül sokszínû, a kínálat a „vadmegfigyeléstől”, a „gleccserek keletkezésén” és „az alpesi gazdaságok mindennapjain” át egészen a „régi korok kereskedőinek nyomában” tett túrázásokig terjed. A völgyből az örök jég birodalmába tett kirándulás földrajzi szempontból felér egy utazással az Antarktiszra. Ezenkívül meghatározott időpontokban öt speciális kirándulás is szerepel a programban, például éjszakázással egy hegyi tó partján természetfotósoknak vagy a szarvasbőgés megfigyeléséhez.

A túraútvonal-hálózat összesen 1200 kilométert tesz ki. Több mint 80 menedékház és alpesi kunyhó kínál ideális kiindulópontot a hosszabb kirándulásokhoz és a Tauern déli oldalára vezető túrázásokhoz, ahol 240 háromezres hegycsúcs kínál csodás hegyi panorámát.

A Hohe Tauern hegységben található egyébként a hegymászás bölcsője is. A 3251 méter magas Ankogel volt az első hóval borított alpesi hegycsúcs, amelyet megmásztak (1761-ben). Ma a hegymászás szerelmesei – ideális esetben hegyi vagy sítúravezetőkkel – számtalan útvonalon fedezhetik fel a Tauern csodás világát.

Nationalparkwelten

Gerlos-Straße 18

5730 Mittersill

http://www.nationalparkerlebnis.at/de/

Túrázás vízesések mellett Karintiában

Karintiában, a Hohe Tauern Nemzeti Parkban a Großglockner lábánál találjuk az Alpok leglenyûgözőbb vízeséseit.

Vízesés- és szurdoktúra a Hohe Tauern Nemzeti Parkban

A víz ereje évmilliók óta formálja a Hohe Tauern hegyi tájait, és hátrahagyta csodás mûveit, a vízeséseket, az égbe nyúló sziklafalakat és titokzatos szurdokokat.

Az ember felismerte a természet értékeit, és létrehozta a Hohe Tauern Nemzeti Parkot, amelyben számos vízmenti túraúton barangolhatunk, miközben felfedezzük a Hohe Tauern Nemzeti Park vad vizeit.

 

 

 

Kalkalpen Nemzeti Park

A Kalkalpen Nemzeti Park területén található Ausztria legnagyobb egybefüggő erdősége. A nemzeti park alapterületének négy ötöde lucfenyővel, jegenyefenyővel és bükkfákkal borított. Az itt élő fák a természet törvényszerûségei szerint nőhetnek magasra, öregedhetnek meg és pusztulhatnak el.

A korhadó félben lévő fák ugyanis fontos életteret jelentenek a bogaraknak és a harkályoknak. A kidőlt fák fölött gyorsan növésnek indul a fák új generációja, miközben a elhalt régi fákat a rovarok és mikroorganizmusok értékes humusszá alakítják át. A természet ezen varázslatos körfolyamata különösen jól megfigyelhető a Kalkalpen Nemzeti Parkban. Ezenkívül igazán figyelemre méltóak még a mélyen a sziklába vájt szurdokok, a robajló vízesések és a csendes tavak.

A nemzeti park felfedezése nagyszerû családi programnak számít. A túrázás célpontjai lehetnek a kulináris finomságokkal csábító alpesi menedékházak, de a programban szerepelnek vezetett túrázások is, amelyeken belül egy erdész kíséretében élhetik át a résztvevők a nyári napfelkeltét vagy hallgathatják meg a szarvasbőgést ősszel.

Az tapasztalt túrázók számára ideális kiindulópontot jelent az Ebenforst-Alm. A fák nélküli fennsíkon található menedékháztól igényes túrák vezetnek a környező hegyekbe. A feledhetetlen kalandok közé tartozik a Sengsen-hegységben található Hohen Nockon (1953 m) történő átkelés, amely két napot vesz igénybe.

Aki szeretné elmélyíteni tudását a nemzeti parkról, annak feltétlenül útba kell ejtenie az Ennstalban található látogatói központot, amely Reichraming és Großraming közötti fekvésével nagyszerû kiindulópontot jelent a Kalkalpen Nemzeti Park felfedezéséhez. Nationalpark-Besucherzentrum Ennstal

Eisenstraße 75

4462 Reichraming

www.kalkalpen.at

 

Gesäuse Nemzeti Park

A Gesäuse Nemzeti Park Ausztria harmadik legnagyobb és egyben a legfiatalabb nemzeti parkja.

A meredek hegyoldalak és az Enns folyó szurdokra emlékeztető völgye jellemzi a Gesäuse Nemzeti Parkot, amely a bencés rendi apátságáról és szépmûvészeti múzeumáról híres Admont és Hieflau, egy régi bányászváros között fekszik. A nemzeti park legmélyebb pontja 490 méteren található, míg a legmagasabb, a Hochtor hegycsúcsa 2370 méterrel fekszik a tengerszint felett. A csodás természeti környezetben 90 költőmadárfajta, mormoták, zergék, őzek és szarvasok, valamint 50 orchideafajta tekinthető meg.

A nemzeti park őrei speciális túrákon adják át tudásukat a természetről és annak összetett körfolyamatairól. A szálláskínálat a hotelektől kezdve, a panziókon és biogazdaságokon át egészen a nemzeti parkban található menedékházakig terjed.

www.gesaeuse.at

Donau-Auen Nemzeti Park

A Bécs és Pozsony közé tervezett vízerőmû építése elől az utolsó pillanatban megmentett Dunau-Auen Nemzeti Park Közép-Európa egyik utolsó eredeti állapotában megőrzött folyó- és ártéri vidéke.

Az építkezés elmaradásának következtében a folyó tovább formálhatja a tájat, valamint táplálhatja az itt élő növényeket és állatokat: több mint 60 halfajtát, jégmadarakat, rétisasokat, hódokat, mocsári teknősbékákat, ritka orchideafajtákat és számtalan rovarfélét.

A nyáron ide látogatóknak feltétlenül ajánlott a rovarok elleni védekezés. A „folyó menti zöld vadont”, amely 38 km hosszú és 4 km széles nemcsak gyalog, hanem a Duna kerékpárúton tekerve biciklivel vagy a folyón haladva csónakkal is fel lehet fedezni.

www.donauauen.at

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük