Vannak kivételek a kötelező védőoltás alól

Minden 18 év fellettinek kötelező az oltás Ausztriában, ám számos kivétel is van, például ideiglenesen azok, akik átestek a betegségen. A terhes nők szintén mentesülnek, csakúgy, mint azok, akiknek az egészségét veszélyeztetheti az oltás – például az allergiások, lázas betegségben vagy fertőzésben szenvedők, írja az orf.at.

Alapvetően minden 18 év feletti, Ausztriában lakóhellyel rendelkező személyt a kötelező védőoltás alá vetnek. Aki már háromszor kapott védőoltást, az már megfelel ennek a követelménynek, csakúgy, mint azok, akiknek koronavírus-fertőzésük volt, és kétszer kaptak védőoltást. Két kínai vakcina, például a Sinovac-t, és három indiai vakcina is elismert. Kivételt képez az orosz Szputnyik vakcina: a Szputnyik két adagja egy oltásnak számít. Ez azt jelenti, hogy ha valakinek már két Szputnyik oltása van, akkor még kettőre van szüksége, az Ausztriában engedélyezett oltóanyagokkal. Ez vonatkozik más, külföldön engedélyezett, de itt még nem engedélyezett vakcinákra is.

Ki mentesül?

A koronavírussal fertőzött személyek mentesülnek a kötelező védőoltás alól; a fertőzésen való átesettség azonban nem lehet 180 napnál régebbi. A terhes nők szintén mentesülnek, csakúgy, mint azok, akiknek az egészségét veszélyeztetheti az oltás – például az allergiások, lázas betegségben vagy fertőzésben szenvedők. Szintén kizárásra kerülnek azok a személyek, akiknek az immunrendszere a kórtörténetük miatt nem reagál megfelelően, például őssejt- vagy szervátültetés után. A rákbetegek is ebbe a kategóriába tartoznak.

Ki dönt?

A kivételes esetek közé való tartozást elvileg a járóbeteg-szakrendelők, a közegészségügyi tisztviselők vagy a járványügyi szakemberek igazolhatják. Burgenlandban a kötelező védőoltás alóli mentességet egy központi hivatalon keresztül szervezik, és csak járványügyi szakemberek adhatják ki; jelenleg kilenc járványügyi szakember van.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük