Vége a májusi nyárnak: havazással és intenzív esővel érkezett meg a hidegfront Ausztriába

Nem májusi tréfa: így nézett ki szerdán az A13-as autópálya fotó: DriveEurope/Twitter

 

Frissítés: csütörtöki írásunk itt érhető el.

A wetter.at portál szerint szerdán Tirol és Vorarlberg tartományok jutott ki a jóból először: mindkét tartományban rengeteg eső esett, a hegyekben pedig havazott. Az A13-as autópályán a  hó komoly fennakadásokat okozott, az elakadt jármûvek miatt néhányszor le is zárták, ami miatt dugók alakultak ki, több út pedig a lezúduló sárlavinák, megcsúszott partoldalak miatt vált járhatatlanná.

Az MTI arról számolt be,  hogy az osztrák autóklub (ÖAMTC) közlése szerint a teherautók az A12-es autópályán az Innsbrucktól 17 kilométerre délre található Wattens városáig torlódtak fel, és Innsbruck felé is voltak fennakadások. A személyautók a B182-es úton kerülhettek, ahol ugyancsak lezárások voltak.

Az osztrák-német határtól Innsbruck fele futó A93-es tiroli autópályán szerdán szintén dugók alakultak ki. A felső-bajorországi rendőrség közlemény szerint a tehergépkocsiknak már a bajorországi szakaszon vesztegelniük kellett, a Kiefersfeldennél lévő benzinkúton és pihenőhelyen már parkolóhely sem volt. Ezért a hatóságok azt tanácsolták az Olaszország fele tartóknak, hogy A10-es autópályán kerüljenek. Az osztrák autópályát üzemeltető Asfinag az A13-as autópályán tíz téli útkarbantartó jármûvet, hóekét és az utakat szóró jármûvet vetett be. 

Vorarlbergben a hegyi túrákra indulókat figyelmeztették, hogy kőomlások, lavinák miatt rendkívül veszélyes nekivágni az ösvényeknek, raádásul 1000 és1500 méter között legalább 20, afölött pedig 30 centi friss hó várható. 

Szerda délután a front kelet felé terjeszkedett, ekkor Steiermark és Burgenland tartományokra adtak ki figyelmeztetést vihar valamint jelentős mennyiségû eső miatt, több helyen utakat, pincéke öntött el az ár, számos helyen jég is esett. Hartberg-Gleisdorf-Weiz környékén már kedden pusztított egy viharcella: több településen jégeső esett, de volt olyan község, ahol rövid alatt 100 milliméter esőt mértek. A jégverés 2000 hektár gyümölcsösben, szántóföldön okozott körülbelül 2,5 millió euró kárt.

A keddi jégeső után Wilfersdorfban: a jég a gyümölcsösöket védő hálókat is megrongálta Fotó: Önkéntes Tûzoltóság Wilfersdorf

A keddi jégeső után Wilfersdorfban: a jég a gyümölcsösöket védő hálókat is megrongálta Fotó: Önkéntes Tûzoltóság Wilfersdorf

 

A viharzóna szerda estefele érte el Burgenlandot, csütörtökön átmeneti javulás következik, aztán pénteken újabb csapadékzóna érkezik, ezúttal Ausztria keleti részén várható sok eső, a hegyekben ismét havazik majd.

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük