Végy egy jó kapust: a távol-keleti fogadási maffia vette meg a meccseket az osztrák harmadosztályban

Az ázsiai fogadási maffia manipulálta az osztrák harmadik vonal (Regionalliga Ost) meccseit: a botrány a tavalyi év második felében robbant ki, jelenleg 14 gyanúsítottja van az ügynek. Négyen – köztük a SC Neusiedl am See két korábbi játékosa bő egy hónapja előzetes letartóztatásban van, egyiküket a múlt héten elengedték írta vasárnap az ORF.

Valamennyi személyt, köztük a harmadosztályú csapat játékosait azzal gyanúsítják, hogy az őszi szezonban manipulálták a csapat eredményeit. A gyanúsítottak száma 14-re emelkedett, további futballisták kerültek látókörbe, az ügyészség tovább nyomoz a novemberben kirobbant ügyben.

Az egyik gyanúsított, a Neusiedl november végén felfüggesztett kapusa a Der Standard szerint együttműködik a rendőrséggel. Ügyvédje azt mondta a hírportálnak, ügyfele nagy hülyeséget követett el, de segíti a hatóságok munkáját. A megbundázott meccsekért 2-5000 eurót kapott alkalmanként.

A portál különösebb nevesítés nélkül azt írja, hogy a csapat egyik játékosa és apja anyagi nehézségekkel küzdő futballistákat keresett a ligában azért, hogy rávegye őket a meccsek manipulálására. November végén 9 gyanúsítottja volt az ügynek, a szám most 14-re emelkedett. A nyomozás nyár óta folyik, novemberben vették őrizetbe az érintetteket. A hatóságok szerint a gyanúsítottak gyenge teljesítményükkel és egyéb módon manipulálták a meccsek eredményeit. A Neusiedl kapusa augusztus végén a Vienna elleni 0-4-es vereség során feltűnően ügyetlenül védett, és feltételezhetően másik három meccsen is bundázott.

Az augusztus végi meccsen van egy korai és két késői gól, ezek szorzói kiemelkedően magasak általában. A mérkőzés végén esett góloknál szintén magas szorzókat kínálnak az irodák – a szóban forgó meccsen az egyik ilyen találat öngól volt, az első pedig tizenegyesből esett. A klub tudósítója szerint kétszer is hajmeresztő hibákat hozott össze a védelem, a kapus pedig nem volt csúcsformában ezen a napon. A csapat weblapjáról azóta eltávolították a játékost.

Ügyvédje szerint nem a kapus a kulcsfigurája az ügynek, viszont a legnagyobb név: védett a korosztályos válogatottakban. A bundákat az egyik játékos édesapja szervezte, de a felette lévő szinteken vannak az igazi nagyhalak, mondta kapus védője.

Pénztermelő fogadások

A labdarúgással kapcsolatos fogadásokra világszerte fordított pénz messze felülmúlja a sportfogadás bármely más formáját: az elérhető adatok szerint évente 895 milliárd eurót költenek az emberek a focira, míg az összes költség 1,69 ezer milliárd euró, olvasható a Szerencsejáték Zrt. közleményében. Egyes becslések szerint a labdarúgó-mérkőzések kevesebb mint 1 százalékát csalták el. Természetesen az alacsonyabb osztályú meccsek az elsődleges célpontok a bűnöző csoportok számára, mert könnyebb megtalálni és megfizetni a megfelelő embert és sokkal kisebb a visszhangja egy „furcsa” eredménynek. Arra is ügyelnek, hogy azokat a játékosokat találják meg, akiknek vagy kulcspozíciójuk van a csapatok belül, vagy pedig valamilyen problémával küzd (családi, alkohol, drog) és esetleg zsarolható is. A közvetítő pedig sok esetben a csapat volt játékosa, de mindenképpen olyan ember, akinek az adott környezetben van helyismerete és egyfajta megbecsülés, tisztelet is övezi.

Világszerte a fogadási forgalom 65 százaláka ázsiai irodákon keresztül zajlik, 21 százaléka az európai részesedés, a fennmaradó 14 százalék pedig a világ összes többi részéé. Ugyanakkor a szabályozott fogadási piac aránya világszerte csak 25 százalék, vagyis a fogadások háromnegyede illegális.

Úgy gondolnánk, hogy egy mérkőzés megbundázásához annyi kell, hogy egy csapat játékosát vagy játékosait, edzőjét, a játékvezetőt megvesztegetik, akik aztán majd a kívánt eredmény érdekében csinálnak, vagy nem csinálnak valamit. Ez természetesen még mindig a gyakoribb megoldás, de több bűnözői csoport már átvágta a gordiuszi csomót: klubot vásároltak. Esetleg többségi, vagy irányító részesedést a klubban. Ezt a dél-kelet-ázsiai, különösen a kínai hálózatok alkalmazzák, becserkészik azokat az egyesületeket, amelyek kisebb-nagyobb pénzügyi nehézségekkel küszködnek és megteszik vételi ajánlatukat. Nem csak magánszemélyek, hanem vállalatok is részt vesznek ebben. Hogy az Európai Unióban ez mennyire elterjedt, arról egyelőre a hírszerzésnek nagyon kevés információja van, de a modell létezik és működik.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük