Végzetes rablás Ausztriában: 12 lövést adtak le a rendőrök a fegyverrel fenyegetőzőre

Szombaton és vasárnap tartottak a vizsgálatok és a kihallgatások a Neunkirchen lelőtt 21 éves fiatalember ügyében. Ahogy arról beszámoltunk, a Felixdorfban élő lakatos csütörtökön este 10 órakor megkísérelt kirabolni egy Wiener Neustadt-i benzinkutat, aztán autójával nagy sebességgel menekült az időközben riasztott,  őt üldöző járőrök elől.

Rendőrautók a helyszínen Fotó: ORF-Twitter

Rendőrautók a helyszínen Fotó: ORF-Twitter

 

A rendőrök Neunkirchen-ben tudták feltartóztatni, ekkor a kocsiból kiszállva fegyvert fogott a hatóság embereire, akik több lövést adtak le rá. Utólag derült ki, hogy egy mûanyag lövedékeket kilövő, az éleshez teljesen hasonlító, úgynevezett airsoft pisztolyt szegezett a zsarukra.

A csütörtök este kronológiája

Az osztrák portálok vasárnap újabb információkat közöltek, a krone.at a rendőrök vallomásai alapján az alábbi kronológiát állította össze.

22:00 A férfi Wiener Neustadtban fegyverrel pénzt követel a benzinkúton, az alkalmazott kimenekül a helyiségből. A férfi kocsiba száll és elhajt.

22:05 A rendőrök riasztást kapnak, hogy kirabolták a benzinkutat, az elkövető egy Ford kombival menekül és fegyver van nála

22:25 Az üldözés után Neunkirchenben közrefogják a menekülő kocsiját, egy rendőrautó keresztben áll előtte, egy a vezető felőli oldalon  húzódik mellé

22:26 egy 49 éves rendőrnő az utasülés felől a kocsi mellé lép, elhangzik a Fel a kezekkel mondat. A férfi pisztolyt ránt, a járőrre fogja, aki belő az autóba és fedezékbe húzódik. Aztán a férfi kiszáll, kezében a fegyverrel a rendőrnőre céloz, erre a járőrök – összesen hárman – tüzet nyitnak. 12 lövés dördül, 3 nem talál, 6 a férfi lábát, 3 a felsőtestét éri – utóbbiak halálosnak bizonyulnak. A krone.at úgy tudja, az első találatok nem állítják meg a fiatalembert, ezért lőnek tovább a rendőrök.

A kurier.at szintén rendőrségi forrásokból úgy értesült, hogy a gyorstesztek alapján a férfi kábítószer hatása alatt állhatott – biztosat a vérminták elemzése után lehet majd tudni. Lakóhelyén az ismerősök kedves fiúként jellemezték a lelőtt férfit, tagja volt a helyi cserkészcsapatnak, mesélte annak vezetője a portálnak, senki nem gondolta volna róla, hogy a rendezvényeken, táborozásokon aktívan részt vevő fiatalember ilyen végzetes kalandba keveredik. Arról sem tudott a cserkészparancsnok, hogy a lelőtt fiúnak pénzgondjai lettek volna – egy környékbeli gépgyárban dolgozott.

Poszttraumás tünetek a halálos lövések után

A kurier.at rendőrségi szakértőket is megszólaltatott, akik arról meséltek az oldalnak, hogy a halálos lövéseket leadó rendőrök gyakran poszttraumás tünetekben – rémálmok, alvási zavarok, túlérzékenység – szenvednek. Az osztrák rendőrség speciálisan képzett tisztek segítségével igyekszik az ilyen lövöldözésbe keveredett kollégákon segíteni. Általában 1-2 nap, amire a lövést leadók tényleges felfogják, mi történt, ilyenkor aztán elkezd dolgozni az elme. A következő sokk a média érdeklődése, illetve a megjelenő – nem mindig pontos – írások.

Aztán minden esetben ügyészségi vizsgálat következik, újabb bizonytalanság, hogyan ítéli meg a hatóság a fegyverhasználatot. A portálnak nyilatkozók azt az esetet említették, amikor a rendőrségi kommandó tagjaira késsel támadt egy férfi, nyolcszor szúrt bele késsel egyikük védőmellényébe, és csak utána lőtték le. A rendőrök biztosak voltak abban, hogy a szituáció teljesen egyértelmû, azonban csak egy év után zárult le az ügyészségi eljárás.

Nem gépekről, emberekről van szó, összegzett a kurier.at-nak nyilatkozó szakértő, akik maguk is traumaként élik meg a történteket. A halálos lövést leadó osztrák zsaruk kétharmada általában 20 hetet tölt betegállományban az eset után, mire újra képes lesz munkába áll.

Korábbi írásunk az esetről.

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük