Veszélyes helyzet az osztrák hegyekben: lavinaismereti tanfolyamok indultak Tirolban és Vorarlbergben

 

A biztonságos téli sportolást népszerûsítő osztrák szervezet, a SAAC Vorarlbergben hét, Tirolban egy lavinaismereti kurzust tartott a hétvégén. A SAAC hegyimentők és szakértők részvételével szervezett tanfolyamai ingyenesek, előzetes bejelentkezés nem szükséges, de ajánlott, mivel az ötven fős kurzusok hamar betelnek. A következő kétnapos foglalkozások Vorarlbergben január 17. és 18-án, január ill. február végén és március 15-től lesznek. 

A friss hó és az erős szél miatt Vorarlbergben nagy a lavinaveszély, Tirolban a hét vége óta ötből négyes fokozatú figyelmeztetés van érvényben a hegyekben 2400 méter felett. A szakértők azt tanácsolják, hogy szabad terepen ne síeljenek a látogatók. 

A lavinahelyzet már január eleje óta kritikus, a múlt héten Vorarlbergben egy olasz síelőt, Tirolban két fiatal amerikai sportolót temetett maga alá a hó, Dél-Tirolban és egy háromfős társaság egyik tagja veszett oda, a salzburgi Obertauernben egy német turista szenvedett lábtörést a lezúduló hótömegtől. 

Az 1998 óta mûködő SAAC ma már évente csaknem 25-30 ingyenes képzés tart országszerte, a kurzusoknak eddig összesen több mint 16 ezer részvevője volt. A szervezet nemcsak a sízőkre és snowboardosokra, hanem a kijelölt pályákat elhagyó, a mély hóban leereszkedő síelők oktatására is odafigyel. 

A szakértők figyelmeztetése szerint a lavinahelyzet akár egy fél nap alatt is megváltozhat, ezért a sítúrák szervezése előtt mindenképpen tájékozódni kell az aktuális lavinahelyzetről. A túrázók nemcsak online szerezhetnek információkat, hanem a tartományi riasztási központnál (Landeswarnzentrale) SMS-ben is értesítést kérhetnek a hóhelyzetről, valamint www.snowsafe.at internetes oldalon lavinafigyelő mobilapplikációt is letölthetnek.

(Gräf Szilvia MTI)

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük