Vienna Design Week 2014: kortárs magyar dizájnerek a bécsi kiállításon

A bécsi eseményen bemutatkozó munkák a hagyományokból merítenek, de a modern kor nyelvén szólalnak meg – emelte ki köszöntőjében Balatoni Monika. Az október 5-ig tartó, a kortárs építészetet és formatervezést bemutató rendezvénynek – Ausztria legnagyobb dizájnfesztiváljának – idén Magyarország a vendége.

Az államtitkár hangsúlyozta: Magyarország célja, hogy mûvészei és tervezői kiemelkedő helyet foglaljanak el az európai alkotók között. Kitért a Magyarország és Ausztria közötti egykori és jelenleg is gyümölcsöző kulturális kapcsolatra, valamint kiemelte a bécsi Collegium Hungaricum több mint kilencven éves kultúraszervező tevékenységét is. Mint mondta, a bécsi dizájnhéten bemutatkozó magyar alkotások a hagyományokból merítenek, de a modern kor nyelvén szólalnak meg. A fesztivál magyar munkái a párbeszédre való nyitottságot tükrözik – fogalmazott az államtitkár. 

Lilli Hollein, a Vienna Design Week igazgatója a megnyitón arról beszélt, hogy az idei rendezvényen a fő hangsúlyt az építészet kapta. A fesztivál fő színtere Bécs harmadik

kerülete, a központi helyszíne pedig a megnyitónak is otthont adó Schwarzenberg-palota lesz – ismertette az igazgató.    

A kortárs építészetet és formatervezést bemutató esemény ideje alatt Magyarország kilenc programmal képviselteti magát.    

Pure Hungarian, vagyis színtisztán magyar – hangzik a bécsi kortárs dizájnkiállítás mottója. A szervezők ígérete szerint ugyanis a látogatók pontos képet kaphatnak a kortárs magyar dizájnerek világáról. A kiállítás a Schwarzenberg-palotában látható, hasonlóan a MOME Soundweaving nevû kísérleti projektjéhez, amelynek lényege, hogy egy zenedoboz lyukszalagra hímzett keresztszemes minta alapján szólaltat meg dallamot.      

A bécsi Collegium Hungaricum a 25 évvel ezelőtti határnyitás évfordulója alkalmából rendez kiállítást. Az október másodikától december 12-ig tartó tárlaton használati tárgyakkal, fotókkal és személyes emlékekkel idézik fel a vasfüggöny lehullásának évét. Szeptember 30-án szintén a magyar kultúrintézetben Pecha Kucha Night lesz. A fórumon a japán kezdeményezés mintájára, építészek, dizájnerek és mûvészek a nagyközönség előtt mutathatják be ötleteiket, mintegy hét percben.      

Szeptember 27-én a WAMP, vagyis a magyar képzőmûvészeket, tervezőket és márkateremtőket felvonultató dizájnpiac költözik a bécsi Múzeumnegyedbe.

   

A tárgytervező workshop során meghívott designerek és fiatal terméktervezők vezetésével judaika gyertyatartó készíthető. A dizájn héten önálló kiállítással mutatkozik be Suszter Viktor, a Prezi dizájnere, formatervező és Koralevics Rita képzőmûvész, a Kultúrgorilla csoport pedig az újrahasznosítás jegyében készített tárgyakat állít ki. Az október 5-ig tartó rendezvény több mint száz eseménynek, kiállításnak és installációnak ad otthont.

A Vienna Design Week 2014 programja.

A Vienna Design Week 2014 megnyitója Fotó: fischka.com/Kramar

A Vienna Design Week 2014 megnyitója Fotó: fischka.com/Kramar

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük