Visszajövök: a Terminátorból kölcsönvett mondattal népszerûsítik a szelektív hulladékgyûjtést Bécsben

A divatos táskák Fotó: Christian Jobst / MA 48

A divatos táskák Fotó: Christian Jobst / MA 48

 

„Visszajövök” (visszatérek) – ez a Terminátorból kölcsönvett mondat virít azon a narancssárga szatyron, amellyel a szelektív hulladékgyûjtést népszerûsítik Bécsben. Az újrahasznosítandó hulladék tárolására és szállítására egyaránt alkalmas táskát ingyen juttatják el a bécsi háztartásokba. 

A táskáknak egyébként két további verziója létezik még: az egyik egy elegáns kézitáskát, a másik pedig egy bőröndöt mintáz. Ezeket 2 euróért vásárolhatják meg a divatfüggő szelektálók a bécsi szeméttelepek bármelyikén, a köztisztaságiak bolhapiacán illetve a központjukban. A szatyrok eladásából befolyó bevételt teljes egészében az új bécsi állatmenhely, a TierQuarTier kapja, amely márciustól fogadja az első gazdátlan cicákat, kutyákat.

„Amennyire csak lehet, szeretnénk megkönnyíteni a bécsiek dolgát, hogy a háztartási hulladéktól elkülönítve gyûjthessék a papírt, mûanyagot, fémet és üveget” – magyarázza Ulli Sima környezetvédelmi tanácsnok az akció hátterét. Az osztrák főváros lakói egyébként már így is kimagaslóan jól teljesítenek a többi tartományhoz képest. Míg Ausztriában átlagosan 19 százalékra rúg a nem oda való anyagok aránya a szelektív hulladékban, addig Bécsben ez mindössze 8 százalék. De az átlag fejenként évi 170 kilogrammal és 40 százalékos újrahasznosítási rátával európai viszonylatban is az élvonalhoz tartoznak. 

Az osztrák fővárosban harminc éve kezdték el bevezetni a szelektív hulladékgyûjtést, folyamatosan optimalizálva és a változó keretfeltételekhez igazítva a rendszert. Az osztrák főváros lakói ma 210 ezer szelektív gyûjtőkonténernél, 18 szeméttelepen és 100 veszélyes hulladék begyûjtésére kialakított helyen szabadulhatnak meg a háztartásukban keletkező hulladékoktól. Ráadásul a város online térképe és egy mobilos alkalmazás segítségével könnyedén kideríthetik, hol található a legközelebbi gyûjtősziget, vagy mit kell kezdeni a kiégett fénycsővel és használt sütőzsíradékkal. (Compress)

 

A narancssárga táskából jut minden bécsi háztartásba Fotó: Christian Jobst / MA 48

A narancssárga táskából jut minden bécsi háztartásba Fotó: Christian Jobst / MA 48

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük