Visszatér a tél: hó lepi el Ausztriát hétvégén

Az új év úgy kezdődött, ahogy az előző véget ért – túlságosan enyhén. De ennek valószínűleg a hétvégén vége lesz: szombattól visszatér tél sok friss hóval, még az alacsonyabban fekvő részeken is. Fagyra is számítani kell.

A Krone készített összefoglalót a ránk váró időjárásról. Visszautaltak arra, hogy ez volt minden idők tizenötödik legmelegebb decembere, de január első néhány napja is túlságosan meleg a megszokotthoz képest. Szerdán az Alpok keleti peremén a hőmérséklet napközben helyenként akár a 15 fokot is elérheti.

Hétvégén visszatér a tél

Az UBIMET szakértői szerint azonban a tél a hétvégén visszatér, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Szombaton egy alacsony nyomású légörvény éri el Közép-Európát, ugyanakkor Észak- és Északkelet-Európa felől egyre hidegebb levegő áramlik az Alpok térségébe. A hétvégén fokozatosan téli körülmények alakulnak ki az egész országban.

Fotó: UBIMET

Hó és eső szombaton

Szombaton Ausztria-szerte eső és havazás várható. A hóhatár nagymértékben változik. Reggelre Vorarlbergben és Észak-Tirolban 600 méter, Kelet-Tirolban és Karintiában 1100 méter körül ingadozik. A nap előrehaladtával észak felől lassan egyre hidegebb levegő szivárog majd be, így az Alpok mentén és az Alpoktól északra már délben 500 méteres magasságig hópelyhek is előfordulhatnak. Estefelé a hóhatár egyre inkább csökken, az alacsonyabb területeken is havazni fog.

Vasárnapra szinte országos hótakaró alakul ki

Vasárnapra virradó éjjel széles körben havazik majd, főként a mélyebben fekvő részeken. Reggel is sok helyen havazni fog, gyakori lesz a tartós hófúvás. Hétfőre virradóan mindenhol megáll a havazás.

A hétvégén Ausztria szinte egész területén többé-kevésbé vastag hótakaró képződik. Csak Alsó-Karintia egyes területein maradhat zöld felület.

Illusztráció: pixabay.com

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük