Voitsbergi blama: több mint 600 kiló robbanóanyag sem tudta ledönteni az ausztriai erőművet (videó)

Az egykori erőmű központi része nem dőlt le a robbanásban Fotó: Peter Caltner/Twitter

Az egykori erőmű központi része nem dőlt le a robbanásban Fotó: Peter Caltner/Twitter

 

A szénnel üzemelő szénerőmű évtizedeken keresztül termelte az áramot, 2006-ban döntöttek bezárásról. A tulajdonos cég a bontás és a rekultiválás mellett döntött, a területet a voitsbergi önkormányzat vásárolja meg, ipari parkot tervez ide. Először 2013-ban a hűtőtornyot bontották el, az építmény vasbetonköpenyét markolókkal gyengítették meg, majd 200 méteres acélkábel segítségével a kívánt irányba döntötték le. 

A 180 méter magas kéménnyel már akadtak problémák, ez is robbantás nélkül, távirányított markolók segítségével tervezték bontani, de a művelet nem sikerült. Mint ahogy az idén augusztusban elrendelt robbantás sem, a Kurier által közzétett videón a torony egyben maradt – arról nem találtunk információt, végül hogyan tüntették el, de a novemberi képeken már nem látszik.

Hogyan ne robbantsunk kéményt:

 

Vasárnap (november 8.) a hadsereg szakértői 666 kiló, a piacon elérhető lehető legjobb robbanóanyagot szereltek be a központi épületbe, 1760 robbanásnak kellett  kellett volna a ránézésre is masszív épületet lerombolnia. Ám vasárnap délután lépcsőház és egy oldalsó száry dőlt le a detonációk után, legnagyobb, a központi rész egyben maradt. A Kleine Zeitung úgy értesült, az acélból készült tartószerkezetek nem mindegyike semmisült meg a robbanásokban, így az építmény nem dőlt össze. Viszont életveszélyessé vált, a környékén lakók arról számoltak be, hogy nagy zaj közepette többször is leomlott egy-egy darab az egykori erőműből. A legfrissebb hírek szerint hétfőn is vizsgálták, milyen okai voltak a rosszul sikerült robbantásnak, illetve miként tudják végleg lerombolni a meggyengült építményt.

A magasból készített felvétel a robbantásról:

 

 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük