Zavarta a fölötte lakó bérlőt a szivarfüst: dohányzási tilalmat rendelt a bécsi bíróság a lakásban

 

Az eset azért érdekes, mert a vendéglátóhelyeken történő dohányzás tilalma/engedélyezése is rengeteg vitára akad okot Asuztriában, a kimondottan privátszférát érintő döntést most először hozott ítéletet osztrák bíróság.

A jogilag nem egyszerû ügyről a Die Presse számolt be:  az ítélet szerint az egyik bérlő rendszeresen éjszaka szivarozott az erkélyén, a felszálló füst pedig zavarta az egyik felette lakót. A panaszos és a lakásának tulajdonosa egyaránt bírósághoz fordult, az utóbbi beadványa alapján  a kerületi ítélőtábla pedig meghozta az ítéletet, megtiltotta a szivarozónak, hogy hódoljon a szenvedélyének.  A korlátozás általános (tehát nem darabszámhoz vagy időtartamhoz kötött),  lakáson belül is érvényes azzal a megkötéssel, hogy csak abban esetben szivarozhat a bepanaszolt bérlő a négy fal között, ha azzal nem zavarja a lakókat.

Már az előző bérlő is panaszkodott a füstre, ami őt és gyermekét is zavarta, ezért idő előtt felbontotta a szerződést, ami miatt kár érte lakás tulajdonosát. Gyakorlatilag ez a mérhető kár volt az ítélet alapja – azonban az egyelőre még nem jogerős.

Az eset jogi hátterét a Die Presse jogásza bontogatta:  a bérlők – a tulajdonosokhoz hasonlóan –  a bírósághoz kérhetik, hogy az igazságszolgáltatás kötelezze a birtokháborítási tevékenységet végzőket  cselekményük megszüntetésére (pl. túl hangos zongorázás.)  A dohányzás által okozott károk ezzel az ítélettel kerültek be az osztrák bírósági gyakorlatba.  

A bérleti szerződésekben megegyezhet a bérlő és bérbeadó a dohányzási tilalomról, azonban ellenkező esetben, hasonlóan az akváriumban és ketrecben tartott állatokhoz, a másokat nem zavaró dohányzás a bírósági gyakorlatban is elfogadott. 

 

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük