Zika-vírus: Ausztriában is regisztráltak egy fertőzött beteget

 

A betegség azonban nem terjed emberről emberre, kizárólag az említett szúnyogok csípésével fertőz. Svájcból kettő, Dániából egy, Németországból több megbetegedést jelentettek, az érintettek többsége Dél- Vagy Közép-Amerikából tért haza. Kolumbiában egészségügyi riadót rendeltek el, mivel több mint 13 ezer fertőzést regisztráltak. Ennél is több fertőzött van Braziliában, az országban a február elején kezdődő Riói karnevál és az augusztusi olimpia miatt nagy gondot okoz az állatok terjesztette betegség. A hadsereg 220 ezer katonáját vetik februárban, hogy az állatok élő- és szaporodóhelyeit lerombolják. A karnevál idejére szakértők védőruházattal és különböző riasztókkal készülnek – a rendezvényre 1 millió embert várnak.  

 

Ausztriában nem tartanak járványtól

 

Ugyan van egy zikavírussal fertőzött beteg Ausztriában, a szakértők mégsem tartanak attól, hogy járvány törne ki az országban – adta hírül pénteken a Die Presse című osztrák lap. A bécsi orvosi egyetem közlése szerint a zikavírust egy Brazíliából hazatért osztrák nő szervezetében mutatták ki. 

A trópusi betegségekkel foglalkozó szakértő szerint a következő hetekben egyre több utazó fog hazatérni úgy, hogy szervezetében kimutatható lesz a fertőzés, azonban többségük nem lesz beteg, észre sem fogja venni, hogy elkapta a vírust.

   

Ha az illető nem várandós vagy nem tervez éppen gyermekvállalást, akkor ennek nincs jelentősége – közölte Herwig Kollaritsch. Elmondása szerint Ausztriában azért nem kell járványtól tartani, mert a osztrák klíma hűvösebb, és nem élnek meg nagy számban azok az állatok, amelyek terjeszthetnék a kórt. Latin-Amerikában, ahol a fertőzés az Egészségügyi Világszervezet szerint robbanásszerűen terjed, a zikavírust többnyire szúnyogok terjesztik. Az osztrák szakértő elővigyázatosságra intette azokat, akik az érintett régiókba készülnek. 

   

Ausztriában a tigrisszúnyog terjesztheti a kórokozót. Ezt a rovarfajt már 2012-ben észlelték az országban, de a maláriát terjesztő szúnyogfajta is feltűnt az országban – hangzott el az osztrák közszolgálati rádió (ORF) adásában. Szakértők elmondták: ezek a nem őshonos állatok a nemzetközi kereskedelem során szállított árukkal együtt “utazhatnak be” külföldről az országba. 

   

A vírus Afrikából származik, először az ugandai Zika-erdőben egy rhesusmajomban azonosították 1947-ben, emberben pedig először 1968-ban Nigériában. (MTI)

Mi az a Zika-vírus?

Magyarországon nincsenek meg a feltételei a Zika-vírus okozta járvány kialakulásának, a vírust terjesztő tigrisszúnyogok rendkívül alacsony számban vannak jelen Magyarországon – mondta Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában. 

A főorvos elmondta: a vírust 1947-ben fedezték fel ugandai majmokban, egy Zika nevű erdőben, majd tíz év elteltével kiderült, hogy a vírus Nigériában emberi megbetegedéseket okozott. Közép-Afrikában évtizedeken keresztül megszokták a betegséget, nagyon sok emberben vannak ellene antitestek, ezért nem okozott különösebb gondot.

   

Hozzátette: a vírust állítólag egy ázsiai turista hurcolta be Brazíliába a 2014-es futball-világbajnokság idején. A vírus akkor már jelen volt Ázsiában, Thaiföldön, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken. 2014-ben indult a járvány, amely gyakorlatilag egész Amerikán végigsöpört, már elérte az Egyesült Államok déli határát – jegyezte meg. 

   

Mint mondta, a Zika vírus okozta mikrokefália, kóros kisfejűség egyébként is előfordul, de Brazíliában két évvel ezelőtt száz eset volt egy évben, tavaly pedig már háromezer, és megállapították, hogy a vírusfertőzés okozta a növekedést. 

   

Elmondta azt is, hogy a vírus felnőtteknél olyan tüneteket okoz, mint az influenza: magas láz, izomfájdalom, bevörösödött szem, szemmögötti fájdalom, ízületi fájdalom, néha bőrkiütés jelentkezik, szinte soha nem halálos, és általában egy héten belül magától is elmúlik. A vírus azonban veszélyes a várandós anyákra: a terhesség bármely szakaszában vetélést, halva szülést és kisfejűséget okoz. A főorvos jelezte: ezeknek a csecsemőknek az életkilátásai “szörnyű rosszak”, soha nem lesznek teljes értékű felnőttek. 

Szlávik János hozzátette: rendkívül védekezni a vírust terjesztő, rendkívül agresszív tigrisszúnyogok ellen, amelyek nem csak napkeltekor és napnyugtakor csípnek, hanem egész nap. Ahol megvannak a szaporodásának a feltételei, gyakorlatilag lehetetlen ellene védekezni – hangsúlyozta, kiemelve ugyanakkor, hogy Magyarországon nem kell tartani ilyen járvány kialakulásától.

 

About the author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük